Kot je dejal Gorenak, ga "situacija na terenu", zlasti pa pogovor s tožilci, prepričuje, da bodo morali jeseni v državnotožilski zakon poseči malo globlje. Ob tem notranji minister zagotavlja, da pri tem ne bo šlo za poskus razrešitve generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. "Ne, šlo bo za krepitev vloge, ki jo tožilska organizacija in generalni državni tožilec morata imeti," je poudaril.

Priprava dveh zakonov s področja policije

V odgovoru na poslansko vprašanje Irene Tavčar (SDS) pa je Gorenak napovedal tudi pripravo dveh zakonov s področja policije. Gre za zakon o organizaciji in delovanju policije, pri čemer bosta bistveni spremembi drugačen način imenovanja generalnega direktorja policije, torej z javnim razpisom, ter položaj Nacionalnega preiskovalnega urada. Ta bo po predlogu sestavni del kriminalistične policije, njegov direktor pa bo odgovoren generalnemu direktorju policije oziroma direktorju kriminalistične policije.

Drugi predlog pa bo zakon o policijskih pooblastilih, ki bo enak, kot ga je predlagala vlada v prejšnjem mandatu. Med novimi policijskimi pooblastili predvideva prepoved vstopa na športne prireditve osebam, ki so že bile kaznovane ali obravnavane zaradi nasilja na športnih prireditvah.

Gorenak pričakuje, da bi bila lahko oba zakona vložena v DZ v naslednjem mesecu, poslanci pa naj bi ga obravnavali jeseni.

Zanikal, da bi tožilstvo s prenosom prešlo pod policijo

Minister je sicer odgovarjal tudi na vprašanje poslanca SDS Tomaža Lisca o prenosu pristojnosti nad tožilstvom s pravosodnega na notranje ministrstvo ter nalogah in kadrovski zasedbo direktorata za tožilstvo.

Notranji minister je zanikal, da bi tožilstvo s prenosom prešlo pod okrilje policije. Kot je poudaril, so ustanovili direktorat za tožilstvo in tako to področje tudi na zunaj izenačili s policijo. V novoustanovljenemu direktoratu je sistemiziranih 12 delovnih mest, trenutno pa je zapolnjenih sedem, vsi pa so prišli z ministrstva za pravosodje.

Direktorat se po njegovih besedah ukvarja s pripravo predpisov s področja organizacije in poslovanja državnih tožilstev, pristojnosti, pravic in obveznosti tožilcev ter opravlja nadzore nad upravljanjem zadev državnotožilske uprave.

Na vprašanje poslanca je Gorenak tudi povedal, da bi moral generalni državni tožilec že januarja pripraviti predlog politike pregona, a s tem zamuja že pol leta.