V PSS so se za vložitev kolektivne tožbe na delovno in socialno sodišče odločili, ker vlada v skladu z veljavno zakonodajo ni izplačala regresa za leto 2012. PSS je prejšnji teden predstavnikom vlade poslal opomin pred tožbo zaradi neizplačila regresa za letni dopust 2012. Vlado so v opominu pozvali, naj najkasneje do 10. maja zaposlenim na ministrstvu za notranje zadeve in na policiji izplača regres v višini 692 evrov.

PSS: Minister je prekoračil pooblastila

V nasprotnem primeru so napovedali vložitev tožbe, ki so jo po Uroševičevih besedah v petek tudi vložili v imenu članov PSS, zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve in v policiji. PSS pa bo na podlagi soglasne odločitve stavkovnega odbora vložil tudi kazensko ovadbo zoper Gorenaka, ki je zahteval odpoved pogodb o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in policijskima sindikatoma.

Gorenak je generalnemu direktorju policije Janku Goršku sredi aprila naročil enostransko prekinitev omenjenih pogodb. Po mnenju PSS je minister s tem prekoračil pooblastila, zato je stavkovni odbor zahteval vložitev kazenske ovadbe zoper njega, je pojasnil Uroševič.

Stavkovni odbor PSS je na današnji seji sprejel tudi stališče glede zaostrovanja stavke. Kot je pojasnil Uroševič, se bodo o načinu zaostritve stavke v torek uskladili s Sindikatom policistov Slovenije (SPS). Način zaostritve stavke policistov tako ostaja skrivnost do torkove odločitve skupnega policijskega stavkovnega odbora. Uroševič je napovedal le, da jo bodo v prihodnjih dneh najverjetneje začeli postopno zaostrovati.

Zaostritev stavke?

Stavkovni odbor SPS se bo sestal v torek. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica SPS Monika Golob, se bo stavkovni odbor dogovoril o nadaljevanju in zaostritvi stavke. Stavkovni odbor SPS pa se bo po besedah Golobove odločil tudi glede vložitve tožbenega zahtevka zaradi neizplačanega regresa za leto 2012.

Te aktivnosti bo sindikat peljal vzporedno z referendumskimi aktivnostmi, piše na spletnih straneh SPS. Do vključno petka so od 40.000 potrebnih podpisov podpore za razpis referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 zbrali slabih 1800 podpisov. Zato se bo stavkovni odbor SPS na torkovi seji odločil, kako pospešiti zbiranje podpisov, je še pojasnila Golobova.

Po sestanku stavkovnega odbora SPS bo na podlagi stališč obeh sindikatov skupni policijski stavkovni odbor sprejel odločitev o izvedbi zaostritve stavke.