Medtem ko so bile v petek in nato v soboto dopoldne temperature še do okoli 30 stopinj Celzija, je nato sledila močna ohladitev. V soboto popoldne so se najprej na severu začele pojavljati nevihte, slabo vreme s padavinami pa je postopno zajelo vso Slovenijo. Ponoči se je pojavila burja, ponekod na Primorskem tudi lokalno močna.

Za danes je napovedano deževno vreme, meja sneženja pa bo na okoli 800 metrov. Padavine bodo čez dan postopno ponehale, najpozneje v južni Sloveniji, morda bo kje posijalo tudi kaj sonca, napovedujejo meteorologi. V ponedeljek, ko goduje sv. Bonifacij, bo po napovedih suho in hladno vreme.

Ledenim svetnikom je na koledarju za petami mučenka sv. Zofija, ki goduje 15. maja. Ker na njen god rado dežuje, so ji predniki nadeli ime "mokra oz. uscana Zofka". Po zdajšnjih napovedih meteorologov letošnja mokra Zofka ne bo deževna, bo pa sveža, saj so napovedane razmeroma nizke temperature.

Močan veter podrl več dreves, ponekod težave z meteorno vodo

Ohladitve v maju niso redkost

Ohladitev v začetku maja ni redka, je dejal meteorolog Uroš Strajnar, tako da se velikokrat ujema z godovi ledenih mož, in to kljub klimatskim spremembam, ki smo jim priča po svetu. Dejstvo je, da je v tem času še precej hladnega zraka na severu Evrope, ki v tem času pride tudi do nas, pozneje, junija pa takih ohladitev ponavadi ni več, je pojasnil.

Sicer pa meteorologi ugotavljajo, da ljudske napovedi vremena včasih držijo, ko so denimo ledeni možje. "Kakšne so pa včasih tudi za lase privlečene", pravi Strajnar.

Povedal je, da je bilo maja leta 1969 v Sloveniji podobno vreme. Takrat je tudi po nižinah snežilo, česar pa danes ni pričakovati, bi pa lahko nad 800 metri nadmorske višine padlo nekaj centimetrov snega.