Stanovnik je boj za suverenost naroda in države v preteklosti povezal z aktualno finančno in gospodarsko krizo. Kot je dejal, nima nič proti varčevanju, postavlja pa vprašanje, za kaj moramo varčevati. "Varčevali bomo za svojo svobodo, za svojo suverenost. Zaradi tega, ker vemo, da če smo prezadolženi, potem nismo več svoji gospodarji, nismo več suvereni," je dejal Stanovnik.

Slovenci smo, kot je dejal, "zlato načelo suverenosti" zapisali v svojo ustavo, kar pomeni, da nad slovensko suverenostjo ni nobene druge oblasti, tudi tiste v Bruslju ne. Ob tem pravi, da ne nasprotuje zapisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo, ker finance morajo biti konsolidirane, vendar pa ne na način zastraševanja, da "če pa ne, bo pa policaj iz Bruslja prišel, da te bo prisilil". "Mene ne bo nihče prisilil," je dejal Stanovnik in požel aplavz zbranih na Poljani.

Na Koroškem zgodovina državotvorne zavesti

Te je nagovoril tudi predsednik organizacijskega odbora za izvedbo proslave Zlatko Halilovič, ki je spomnil, da se je na Koroškem ustvarjala zgodovina slovenske državotvorne zavesti. Tu se je za severno mejo bojeval general Maister, potekali so zadnji boji druge svetovne vojne in boji za samostojno Slovenijo, je spomnil Halilovič, ki nasprotuje ideološkim delitvam.

"Mi, s pomočjo vojnih zaveznikov, ne bomo dovolili potvarjanja zgodovinskih dejstev, ne dovolimo omalovaževanja vojnih veteranov in ne bomo dovolili ideološkega spopada. Ker nas je premalo, ker potrebujemo pogum, solidarnost in moč za boljšo Slovenijo, za boljši jutri. Stopimo skupaj, že Platon je rekel, da na bojnem polju ostanejo le mrtvi," je dejal Halilovič.

V okviru današnje slovesnosti, ki jo je v sodelovanju z drugimi organizacijami pripravila Zveza združenj borcev za vrednote NOB Mežiške doline, so župani oz. predstavniki 12 koroških občin slovesno podpisali listino o drevoredu miru koroških občin, potem ko so že lani v parku svobodi in miru na Poljani zasadili drevored lip. Kot je dejal prevaljski župan Matic Tasič, naj drevored simbolizira povezanost Korošcev in vrednoto miru.