Potem ko smo na premierjev kabinet v povezavi s plačilom leta naslovili več vprašanj, je ta včeraj zgodaj popoldne javno objavil "potrdilo o najemu letala". A dejansko gre za dokument, iz katerega ni razvidno, ali in kako je Janša poravnal stroške vrnitve z grškega otoka Kos. Papir, ki navaja ceno in termin leta, namreč ne vsebuje temeljnih elementov, ki bi jih moral imeti račun: podpisa, žiga in datuma (DDV se pri najemu letal za mednarodne lete ne plačuje).

Da dejansko ne gre za račun, ampak le za ponudbo za let, je včeraj za Dnevnik potrdil tudi Bojan Žlebnik, direktor družbe RB Zračne črte, pri kateri je Janša najel Socatino letalo TBM 850. "Ponudbo izdamo in če se stranka z njo strinja, jo potrdimo. Po opravljenem letu izstavimo račun, rok plačila pa je odvisen od dogovora. Lahko je naslednji dan po opravljenem letu ali največ 45 dni," je pojasnil Žlebnik. Ponudba RB Zračne črte kot rok plačila navaja 5. maj, kar pomeni, da bi moral Janša let plačati že pred tednom dni. A dokaza, da je predsednik vlade to storil, ni.

Za posojilo in letalo bo letos odštel 22.700 evrov

Vprašanje, ali in kdaj je premier plačal letalo, ni pomembno z vidika vzrokov predčasnega odhoda s Kosa (v kabinetu so pojasnili, da je šlo za nenadno bolezen njegovega sina), ampak njegovega finančnega položaja. Premier je namreč za let plačal znesek, ki ustreza trem njegovim neto plačam (februarska je znašala 3192 evrov), torej četrtini vseh letnih prihodkov.

Kot je razkril sam, Janša banki Unicredit že odplačuje posojilo z mesečnim obrokom v višini 1100 evrov, ki ga je skupaj s soprogo Urško Bačovnik - Janša lani najel za nakup družinske hiše v Šentilju pri Velenju. To mu bo ob nespremenjenih obrestnih merah letno "odneslo" še 13.200 evrov. Če povzamemo, bo tako Janša samo za odplačilo posojila in najem letala letos porabil kar 22.700 evrov. Za preostale življenjske potrebe mu bo torej ob enajstih premierskih plačah, poračunu za januar (290 evrov) in regresu (ta po novem znaša 100 evrov bruto) ostalo slabih 13.000 evrov, kar je manj kot 1100 evrov na mesec. To dopušča možnost, da si je Janša denar bodisi izposodil bodisi plačilo računa prepustil kakšnemu sorodniku, prijatelju ali političnemu podporniku.

Veščine osebnih financ

Ta podatek je pomemben v luči morebitnih "uslug" in poslov, ki jih bo v povezavi z vlado ali podjetji v lasti države dobil morebitni plačnik računa. Da je Janša sicer več kot sposoben v vodenju osebnih financ, smo v našem časniku v seriji člankov razkrili že lani novembra. V zadnjih štirih letih mu je tako s preprodajami nepremičnin uspelo postati lastnik 300.000 evrov vredne hiše v Velenju z dvema hektarjema zemljišč in polovice stanovanja na Mesarski cesti v vrednosti 162.500 evrov, ki ga "zaradi pomanjkanja časa" skoraj dve leti ni vpisal v zemljiško knjigo. Za leti 2007 in 2008 je Janša v dohodninski napovedi skupno prijavil za 165.000 evrov bruto prihodkov, na bančnih računih pa je privarčeval 28.000 evrov. Edino posojilo je najel pri Unicreditu, in to v višini 172.000 evrov, Janša pa je kasneje pojasnil, da je v nakupe nepremičnin vložil tudi honorarje od prodaje svojih knjig.

Še pred tem je leta 2005 od Imosa, ki je prav v času Janševe prve vlade na veliko posloval z državo, brez hipotekarnega posojila kupil 89 kvadratnih metrov veliko stanovanje v novozgrajeni soseski v Komenskega ulici v Ljubljani, ki ga je kasneje zamenjal za hišo v Velenju. Vsaj deloma naj bi ga plačal z iztržkom od prodaje enosobnega stanovanja v Neubergerjevi ulici članu SDS Robertu Rožiču, Imos, ki je z ministrstvom za obrambo posloval v času, ko ga je vodil Janšo, pa je od Janše krepko nad tržno ceno kupil gozdno zemljišče v Trenti. Ključno vprašanje v zgodbi o najemu letala za 9500 evrov torej je, ali in če, kdo je tokrat odigral vlogo Imosa, zasebnega podjetja, ki je bilo pripravljeno iti Janši na roko v nepremičninskih poslih.

Janšev kabinet zanikal pisanje Mladine

Iz Janševega kabineta so sicer včeraj zanikali poročanje Mladine, da je predsednik vlade zasebno letalo za pot v Grčijo najel v obe smeri. Pojasnili so, da je njegova družina skupaj z varnostnikoma in "prijatelji iz plezalne druščine" v Grčijo - na otoka Kos in Kalymnos - potovala prek turistične agencije Grad, kar jo je stalo 800 evrov. Zakonca Janša naj bi namreč poravnala stroške poti tudi za oba varnostnika.

Dodali so, da je družina Janša - Bačovnik "skromno potovanje rezervirala in plačala 5. aprila", v Grčijo, kjer jih je apartma stal 42 evrov na dan, pa odpotovala 28. aprila. Čeprav so v kabinetu zatrdili, da je Janša celotno potovanje vplačal prek omenjene agencije, pa so v dokazilo predložili le račun za plačilo letalske karte.

V Slovenijo se je vrnil dan prej od načrtov, 4. maja, pri čemer je prav zaradi dopusta izpustil tudi pričanje v zadevi Patria na Dunaju. Spomnimo, njegov odvetnik Franci Matoz je Janševo odsotnost avstrijskemu sodišču opravičil kar dvakrat, pri čemer je prvič navedel "neodložljive službene obveznosti", kasneje pa je sporočil, da je Janša vabilo prejel šele 26. aprila. Iz tega gre morda sklepati, da Janša v nobenem primeru ni imel namena obiskati Dunaja. V času dopusta v Grčiji je predsednik vlade med drugim zamudil ključne dneve pogajanj ministrov svoje vlade s sindikati.