Kljub večkratnim pozivom, dodatnim pisnim predlogom in pobudam vladi za sporazumno reševanje spora, do današnjega dne od pogajalske skupine vlade niso prejeli nobenega konkretnega odgovora, s katerim bi izkazala voljo za reševanje stavkovnih zahtev, kot to določa zakona o stavki, so danes sporočili iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS).

V PSS so opozorili, da so bili v času izvajanja stavke s strani predstavnikov vlade deležni popolne ignorance in celo posmeha ter različnih pritiskov zaradi uveljavljanja interesov na podlagi zakonitih pravnih sredstev, z izključnim namenom zavarovanja obstoječih in že zapadlih pravic članov.

Kot so zapisali v policijskem sindikatu, ne morejo prezreti dejstva, da takšen odnos vlade za njihove zaposlene pomeni nespoštovanje pravne države in evidentno kršitev temeljnih načel demokratične družbe. Zato k podpori pri nadaljevanju njihovih legitimnih prizadevanj javno pozivajo vse zaposlene v javnem sektorju in nasploh vse državljane.

Večina sindikatov z vlado podpisala sporazum o znižanju plač

SPS: Akta sta nesprejemljiva

Sindikat policistov Slovenije (SPS) zavrača podpis dogovora in stavkovnega sporazuma, ker sta akta z njimi v enem delu neusklajena, posegata v pridobljene pravice, s tem pa sta za SPS nesprejemljiva. Ukrepi, ki trajno posegajo v osnovno plačo, so po mnenju SPS nesprejemljivi tudi zato, ker gre za praktično stalen ukrep, kar je v nasprotju z ustavno sorazmernostjo poseganja v plače zaradi krize, zato bodo zoper ta akt uporabili vsa pravna druga sredstva.

Višina povračila prevoza na delo je za SPS neprimerna, poleg tega je spremenjen način obračunavanja prevoznih stroškov, kjer se ponovno uvaja javni prevoz kot osnova, kar pomeni veliko administrativnih ovir. Solidarnostna pomoč se omejuje tudi za policiste, ki so poškodovani pri opravljanju svojega dela in dalj časa odsotni iz dela, med razlogi za nasprotovanje sporazumu navajajo v SPS. Interventni ukrepi in omejevanja napredovanja so lahko le začasne narave, s tem dogovorom pa se ukrep ponovno podaljšuje, so še pojasnili.

Vse o vladnem varčevanju in stavki za vas zbiramo na enem mestu.

Štrukelj: Policisti imajo nerešene stvari iz preteklosti

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je po podpisu stavkovnega sporazuma spomnil, da imajo policisti nerešene stvari iz preteklosti, ko so se vlade že zavezale do policistov. Zato imajo po Štrukljevih besedah policisti povsem prav, da poskušajo neuresničene zahteve uresničiti in vlada bo morala pokazati več pripravljenosti, če ne bo želela imeti dolgotrajnega konflikta s policisti.

Minister za delo in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak se, kot je dejal, strinja, da je treba odprta vprašanja urediti, vendar je nepotrebno vztrajati v stavki. Ob tem pa je poudaril, da odprtih vprašanj ni povzročil zakon za uravnoteženje javnih financ, ampak so stvar preteklosti. Po ministrovih besedah so se zavezali, da odprejo pogajanja o tem v okviru socialnega sporazuma in kasneje ob pripravi proračunskih dokumentov za prihodnja leta.

Zahteve policistov so diametralno nasprotne od danes sklenjenega dogovora, saj se na pogajanjih z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom pogovarjajo o zvišanju plač za desetine odstotkov, je pojasnil Vizjak, kar je po njegovem mnenju v teh razmerah nerealno.

Konfederacija sindikatov 90 ni podpisala dogovora o plačah

Dogovora o plačah danes ni podpisala Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, ki v pogajanjih za plačni sistem v javnem sektorju predstavlja štiri reprezentativne sindikate ter nekaj sindikatov, ki reprezentativnosti še niso pridobili. Kot so sporočili, v pogajanjih ni bil upoštevan predlog, da se iz ukrepov črtajo t. i. varovane plače.

S tem ukrepom se bo dodatno oškodovalo predvsem mnoge zaposlene civilne osebe v vojski, ki so bile že s prevedbo plač v letu 2008 postavljene v nepravičen položaj, je v izjavi za javnost zapisal predsednik konfederacije Peter Majcen. Po njegovih besedah do danes kljub številnim opozorilom in zahtevam niso bile pregledane in odpravljene anomalije, ki so jih povzročili na ministrstvu za obrambo (Mors) z uredbo o prevedbi plač, pri kateri sindikati niso sodelovali.

Prav tako je za konfederacijo nesprejemljiv predlog obračuna potnih stroškov, ker so predstavniki Morsa lahko premeščeni kamor koli po Sloveniji in bi zaradi tega stroški prevoza predstavljali dodatno breme na že tako znižane plače.

Današnjega podpisa dogovora na področju plač se je udeležil sekretar Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah. Kot je pojasnil, dogovora niso podpisali, ker vlada ni prisluhnila njihovim zahtevam za umik predloga glede varovane plače. Takih uslužbencev je na ministrstvu za obrambo 274, po Lahovih besedah pa so uvrščeni v nizke plačne razrede in bi jih ta ukrep pahnil pod rob socialnega minimuma.

Moti pa jih tudi način obračunavanja stroškov za prevoz na delo, pri čemer se upošteva najcenejši javni prevoz, kar je za zaposlene v Slovenski vojski in na ministrstvu nesprejemljivo, ker javni prevoz ne zagotavlja pravočasnega prihoda na delo. V Sindikatu Mors nameravajo poiskati rešitve nastalega problema, o podrobnejših ukrepih pa za zdaj ne želijo govoriti. Pripravljeni so na nadaljnja pogajanja in ne izključujejo morebitnega kasnejšega podpisa dogovora, če se bodo uspeli dogovoriti z vlado.