Devetčlanski izvršilni odbor zbornice je s sedmimi glasovi za in nobenim proti podal soglasje za plačilo dela stroškov izobraževanja Živčec Kalanovi, so navedli v zbornici. Gre za plačilo stroškov 4. letnika doktorskega študija, ki znaša 1961 evrov. "Pred tem v štirih letih dela Gordane Kalan Živčec zbornica ni pokrila nobenih stroškov šolnine doktorskega študija," dodajajo.

Pojasnjujejo, da je tema doktorske disertacije v neposredni zvezi z nalogami predsednice zbornice, saj je v nalogi oblikovala model za merjenje obremenitev zdravnikov družinske medicine. "To je orodje, s katerim je mogoče na znanstveno utemeljen način meriti obremenitve družinskega zdravnika ali primerjati obremenitve zdravnikov med seboj," so zapisali.

S tem je po njihovih navedbah mogoče načrtovati vzdržne obremenitve zdravnikov in določiti nadomestila za prekomerne obremenitve. Izvršilni odbor se je tako odločil, da je naloga v interesu zbornice, izdelani model pa nameravajo čim prej uporabljati neposredno v praksi, so še zapisali v zbornici.

Za 80-odstotno zaposlitev prejema 8000 evrov bruto

Živčec Kalanova ima pravico in dolžnost do izobraževanja opredeljeno v pogodbi o zaposlitvi, navajajo na zbornici. Za 80-odstotno zaposlitev na zbornici prejema 8000 evrov bruto plače mesečno, kar izhaja iz meril, sprejetih v prvem mandatu po ustanovitvi zbornice, dodajajo.

"Predsednica prejema to plačo ne glede na presežno število ur dela. Dejansko namreč za zbornico opravi precej preko 40 ur tedensko, pogosto tudi 250 ur na mesec, tudi izven rednega delovnega časa zbornice ter ob sobotah in nedeljah," so navedli.

Če bi delala kot zdravnica družinske medicine, bi bila po njihovih besedah v 57. plačnem razredu in bi z ambulantnim delom, dežurstvi ter z manj izpostavljenosti in medijske pozornosti zaslužila enako, navajajo.

Po navedbah današnjih Primorskih novic predsednica zbornice na očitke med članstvom, da skuša zbornico izrabiti za svojo korist, odgovarja: "Gre le za strošek za četrti letnik. Prav zanimivo pa je, da se zdaj nekateri spotikajo ob ta znesek, nihče pa ne omenja, da sem tudi donatorka. Za dokončanje stavbe Domus Medica sem - prav zato, ker imam visoke dohodke in da bi gradnjo čim prej končali - prispevala 20.000 evrov." Živčec Kalanova tudi poudarja, da ima pravico do plačila omenjenih stroškov, navajajo Primorske novice.

Na volitvah za novega predsednika zbornice, ki so se iztekle v torek, sta kandidirala Živčec Kalanova in Valentin Sojar. Ker pa se je volitev udeležilo manj kot 50 odstotkov volilnih upravičencev, jih bo treba ponoviti, do potrditve novega mandata predsednika pa bo zbornico vodila dosedanja predsednica Živčec Kalanova.

Preberite še:

Izpuhteli glasovi, pozabljeni naslovi in sporna propaganda?