Kot je dejal minister, pa se mu ob tem zdi nerazumljiva zahteva policijskih sindikatov po 22-odstotnem povišanju plač.

Stvari so se začele odvijati ...

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je poudaril, da pri stavkovnih zahtevah ne zahtevajo zviševanja plač za 22 odstotkov, temveč "izključno to, kar je priznano nekaterim drugim dejavnostim in tudi sindikatom": izpolnitev dosedanjih danih obljub. Po njegovi oceni je Gorenak, namesto da bi poskušal najti dialog z vladno pogajalsko skupino, raje posegel po drugačnih ukrepih.

Kljub temu, da s strani vlade sicer ni prišlo do "kvalitetnega premika" glede razlogov stavke policistov, so se po mnenju Uroševiča določene stvari pričele odvijati, denimo morebitni pričetek pogajanj glede pogodbe o ureditvi razmerij med sindikatom in delodajalcem.

Po mnenju sekretarja Sindikata policistov Slovenije (SPS) Boruta Jakopina pa zmanjšanje števila ur za sindikalne dejavnosti ne bo prineslo prihranka. Izpostavil je še, da je SPS v preteklosti brez kakršnih koli težav z delodajalcem sklenil aneks, ki je zmanjšal število ur, zato ne razume, zakaj je zdaj prišlo do odpovedi pogodbe, ker bi lahko tudi tokrat to naredili enako.

Nižanje standarda varnosti

Jakopin je dejal, da nižanje plač policistom ali njihovo odpuščanje pomeni tudi nižanje standarda varnosti, prav tako pa policija v zadnjih letih dobiva ogromno novih pristojnosti, čeprav število policistov upada. Zahteva za 22-odstotno zvišanje plač je mogoče res nerealna, vendar pa je po njegovem mnenju tudi nerealno pričakovati, da bodo policisti pristali na znižanje plač, saj da so specifičen poklic javnega sektorja. "Glavni razlog za zaostrovanje razmer je nezaupanje v kakršno koli dogovarjanje," je še poudaril.

Predsednica odbora in poslanka Pozitivne Slovenije (PS) Maša Kociper je izpostavila, da so zadeve še posebej pereče, ker policijska sindikata za razliko od ostalih stavko nadaljujeta. "Od vas bi pričakovali več potrpljenja, razumevanja in posebej več zakonitosti pri ravnanju," je povedala Gorenaku.

O zakonitosti in legitimnosti je govoril poslanec PS Roman Jakič. Zanj je nesprejemljivo, da minister "ne spoštuje zakonitosti in se pri njenem kršenju sklicuje na legitimnost".

Če je bila odpoved pogodbe nezakonita, mora Gorenak odstopiti

Če bo sodišče ugotovilo, da je bila odpoved pogodbe nezakonita, po mnenju poslanke PS Alenke Bratušek Gorenak mora odstopiti. Ob tem je poudarila, da njena stranka ne podpihuje konflikta.

Na drugi strani pa poslanec SDS Jožef Jerovšek meni, da minister Gorenak ni storil napake. Kot je dodal, se dogaja politična zloraba sindikata, Pozitivna Slovenija pa "stavi na to, da vsaj eden od sindikatov ne sklene sporazuma, da bo lahko grozil z referendumom".

Predsednik SPS Zoran Petrovič je odgovoril, da se nihče v sindikatu letos ni sestajal s katero koli politično opcijo. "Sestali se bomo takrat, ko bo to potrebno, da izpolnimo interes sindikata," je poudaril.

Poslanka SDS Eva Irgl medtem ne vidi močne zaostritve konflikta med sindikatoma in ministrom, vidi pa "zelo načrtno politično hujskanje nekaterih posameznikov". Po njenih besedah gre predvsem za "neke vrste mini interpelacijo" zoper ministra.

Policisti se bodo znali postaviti sami zase in se dogovoriti z ministrom

Po mnenju poslanca Državljanske liste Riharda Branislja pa se zadeva lahko reši tudi brez posredovanja in vmešavanja politike, saj predvideva, da se bodo policisti znali postaviti sami zase in se dogovoriti z ministrom.

Sejo je Kociprova po slabih štirih urah prekinila s pozivom, naj ne prihaja do nadaljnjih zaostrovanj in potem morda niti nadaljevanje seje ne bo potrebno, ko bodo dobili termin.

Zahtevo za sklic seje odbora so sicer podali poslanci PS. Po njihovi oceni je konflikt med policisti in ministrom Gorenakom presegel okvire običajnega socialnega dialoga. Enostranska prekinitev pogodb s sindikatoma, ki jo je generalnemu direktorju policije Janku Goršku naročil Gorenak, je več kot očitno kaznovanje policistov zaradi njihove stavke, menijo v poslanski skupini.