Zaradi drastičnega zmanjšanja sredstev za javno upravo bodo prenekateri postopki za zagon investicij zastali, s tem pa povzročili še večjo gospodarsko krizo, kot smo ji priča danes, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

Varčevalni ukrepi: Po spremembah upokojitvenih pogojev podpis sporazuma negotov

Opozoril je tudi na nenadzorovan poseg v pokojninski sistem. Kljub zavrnitvi pokojninske reforme na referendumu je odbor DZ za finance ponoči k zakonu za uravnoteženje javnih financ sprejel dopolnila, s katerimi se praktično čez noč ukinjajo časovni bonusi za upokojevanje. Ta rešitev je ustavno sporna, delovanje koalicije pa daleč od demokratičnosti, je komentirala poslanka SD Andreja Črnak Meglič.

Sindikati neenotni glede dogovora z vlado

Zakon, s katerim želi vlada ustvariti za blizu 800 milijonov evrov prihrankov, tudi ni uravnotežen z vidika, kakšno breme nosijo posamezne ciljne skupine. Slovenija je edina država v EU, ki je z ukrepi posegla v zmanjševanje pravic družin, je opozorila. Družine bodo s temi ukrepi nadpovprečno obremenjene, še posebej tiste srednjega sloja.

V SD nasprotujejo tudi drastičnemu posegu na področje izobraževanja in znanosti. Še posebej pri izobraževanju je še marsikaj nedorečenega, je dejala Majda Potrata in nasprotovala posegu v normative in standarde v šolstvu. Z zakonom, ki naj bi bil finančne narave, se pravzaprav posega v odločitve izrazito strokovne narave, je opozorila.

Andreja Črnak Meglič je še ugotovila, da ukrepi, ki so predstavljeni kot kratkoročni, postajajo bolj ali manj srednjeročni. Čeprav naj bi sprva veljali le do konca leta 2013, pa se sedaj pogojujejo z gospodarsko rastjo, ta pa načrtovane višine ne bo dosegla do leta 2015 ali celo 2016, je dejala.