Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v svojih postopkih zaznala, da korupcijska tveganja v Fihu kot pravni osebi javnega prava niso ustrezno obvladana, zato je fundaciji naložila izdelavo načrta integritete, pri čemer naj sodeluje s komisijo. V fundaciji so nato zoper protikorupcijsko komisijo vložili tožbo na upravno sodišče.

Kot so danes sporočili s komisije, je sodišče 24. aprila zavrnilo tožbo Fiha z obrazložitvijo, da je tožba neutemeljena in da je "izpodbijana odredba pravilna in zakonita". Poleg tega je sodišče v obrazložitvi zapisalo, da že ugotovitve komisije, ki se nanašajo na značaj fundacije - ta upravlja z velikimi finančnimi sredstvi, ki jih pridobiva s plačevanjem dajatev za prirejanje iger na srečo - zadostujejo za zaključek, da obstajajo tveganja, ki so razlog za izdajo odredbe o izdelavi načrta integritete.

Vršilec dolžnosti direktorja Fiha Štefan Kušar v pisnem odzivu poudarja, da v fundaciji nikoli niso in ne bodo nasprotovali izdelavi načrta integritete. Edina pripomba članov sveta Fiha, ki je tudi botrovala preverjanju pravne podlage za izdajo odredbe s strani KPK, je bila, da lahko fundacija po njihovem mnenju sama izdela načrt integritete, brez pomoči KPK. Kot dodaja, so v Fihu že sredi decembra 2011 pristopili k izdelavi načrta integritete.

So pa v Fihu razočarani nad odločitvijo sodišča, saj "v nobenem delu sodbe ni vsebinsko odgovorilo na naše navedbe v tožbi, temveč je na podlagi formalno lingvistične razlage zakonodaje izdalo sodbo, ki ne zadosti ustavno zajamčenim postulatom sodnega varstva". Sodbo bodo spoštovali, pri čemer Kušar pojasnjuje, da to, ali se bo Fiho pritožila na sklep, ni odvisno od vodstva, ampak od sveta fundacije.

Domnevno spornega imenovanja osebe, ki je bila v času imenovanja zastopnik v organizaciji, ki lahko od Fiha prejema sredstva, za novega člana sveta fundacije, na kar so opozorili v protikorupcijski komisiji, pa v Fihu ne morejo komentirati. Kot opozarjajo, vlada še ni imenovala svojih predstavnikov v svet fundacije, zaradi česar še niso izvedli konstitutivne seje, poleg tega pa je imenovanje članov sveta stvar poslancev DZ.