Erjavec je poslancu Samu Bevku (SD), ki ga je vprašal, ali je vlada nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla res že imenovala za konzula v Trstu in zakaj s tem ni seznanila javnosti, pojasnil, da je vlada odločitev že sprejela, javnost pa bo z njo uradno seznanila po prejetju agremaja države gostiteljice, kot to veleva praksa v diplomaciji.

Minister je danes poslancem tudi povedal, da iz Zagreba še niso prejeli zahtevanih pojasnil o sklepih, ki jih je na zaprti seji prejšnji mesec sprejela hrvaška vlada in ki naj bi podpirali tožbe Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb proti LB in Novi ljubljanski banki.

Ureditev zadev skladno s pričakovanji?

Erjavec sicer pričakuje, da se bodo zadeve uredile skladno s pričakovanji in zavezami, ki jih je dala Hrvaška, ter da panika ni potrebna. Stališče Slovenije je jasno, in sicer, da je zadeva predmet nasledstva, je dodal.

V zvezi z mnenjem poslanca Bevka, da ne bi bil dober znak, če bi Slovenija med zadnjimi ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z EU, je zunanji minister dejal, da bi bilo dobro, če bi se strani najprej dogovorili o načinu reševanja preostalih odprtih vprašanj.

Izrazil je pričakovanje, da bo dogovor dosežen na sestanku vlad obeh držav, ki naj bi bil še pred počitnicami, nato pa naj bi Slovenija šla v postopek ratifikacije.

Zapiranje veleposlaništev

Mitjo Meršola (PS) je zanimalo, kako daleč je vlada glede namere o zaprtju nekaterih diplomatskih predstavništev Slovenije. Opozoril je tudi, da utegne imeti tako dejanje politične posledice ter da predstavništev ne bi smeli zapirati tam, kjer živijo močne slovenske skupnosti.

Erjavec je povedal, da bo vlada ta teden obravnavala informacijo o tem, nato bo sledila razprava v OZP, ki bo tudi sprejel končno odločitev. Ukinili naj bi od pet do sedem predstavništev, večinoma v EU, odločitev pa bo sprejeta na podlagi analize, ki jo bodo pripravili za vsako predstavništvo posebej, je pojasnil.

Roman Jakič (PS) pa je ministra vprašal, ali EU zdaj vendarle pripravlja načrt B za Grčijo, če bodo vlado v Atenah oblikovale stranke, ki nasprotujejo danim zavezam glede reform. Erjavec je dejal, da bo morala nova grška vlada, kakršna koli že bo, spoštovati zaveze, ki jih je v zameno za finančno pomoč dala dosedanja vlada. Ministra sicer bolj skrbi, ali bodo v Atenah sploh uspeli oblikovati vlado.

Srečanje z Erdoganom

Jakič je tudi protestiral, ker ob nedavnem obisku turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana v Sloveniji ni bilo organizirano srečanje z vodjo največje opozicijske stranke. Dal je pobudo vladi, naj v prihodnje spoštuje dosedanjo tradicijo in visokim tujim predstavnikom omogoči srečanje z vodjo opozicije.

Erjavec je poslancu posredoval odgovor državnega protokola, da za srečanje nista zaprosila niti turška stran niti Zoran Janković.

V nadaljevanju seje je OZP med drugim podprl pobudo za sklenitev sporazuma z Rusijo o vojnih grobiščih. Ta predvideva, da pogodbenici skrbita za grobišča vsaka na svojem ozemlju, pri čemer za to letno namenita enak znesek.