Izvršna sekretarka za socialno področje na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Lučka Böhm takšen predlog označuje kot nesmisel. "Premije dodatnega pokojninskega zavarovanja so pri nas že na splošno prenizke, še posebno v javnem sektorju. Kvečjemu bi jih bilo treba dvigniti, kar tudi priporočajo nekateri strokovnjaki, da bi ljudje sploh kaj dobili po upokojitvi. Če pa se govori, da bi jih znižali na pol, potem jih lahko kar ukinejo," je ogorčena Böhmova.

Od države pričakujejo pozitivne signale

Dodatno pokojninsko zavarovanje za javne uslužbence sicer izvaja le Modra zavarovalnica, zato druge zavarovalnice z vladnim ukrepom neposredno ne bi bile prizadete. Bi pa po besedah glavnega izvršnega direktorja Prve osebne zavarovalnice Domna Prašnikarja takšna odločitev lahko bila slaba popotnica za nadaljnja prizadevanja pri spodbujanju varčevanja. "Od države pričakujemo, da bo dajala pozitivne signale o nujnosti pokojninskega varčevanja, glede na demografsko sliko Slovenije je to njena naloga," pa poudarja Karmen Dietner iz Pokojninske družbe A, ki ocenjuje, da vsaka negativna novica o pokojninskem varčevanju slabo vpliva na celotno branžo.

Peter Krassnig iz Skupne pokojninske družbe, ki se mu pridružujejo tudi v Zavarovalnici Triglav, tako opozarja, da bi način razmišljanja vlade lahko predstavljal povod drugim, zasebnim delodajalcem, da bi zmanjšali ali ukinili plačevanje teh premij svojim uslužbencem. "Vendar imamo tudi tu pogodbo med zaposlenimi (sindikatom) in delodajalcem, ki določa pogoje za spremembo dodatnega pokojninskega zavarovanja, kar delodajalcem preprečuje samostojne spremembe oziroma prekinitve plačevanja premij," dodaja. Ob tem Krassnig še pravi, da bi zmanjšanje prilivov prav gotovo negativno vplivalo na poslovanje pokojninske družbe, vendar so trenutno bolj pomembna že zbrana sredstva zavarovancev v preteklih enajstih letih izvajanja dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Pri dodatnem zavarovanju obrnjena solidarnost

Tatjana Čerin z Gospodarske zbornice Slovenije zelo dvomi, da se bo vlada odločila za ukinitev plačevanja dodatnega pokojninskega zavarovanja javnim uslužbencem, če bo prišlo do znižanja premij, pa bo to po njenem mnenju le začasna rešitev. Tako ukinitev kot znižanje premije bi bila namreč "slabo znamenje oziroma signal, da dodatno pokojninsko zavarovanje ni ključnega pomena za delavca. Verjetno bi tudi v zasebnem sektorju kdo začel razmišljati o podobnem ravnanju, čeprav načelno vemo, da imajo zaposleni in delodajalci o tem sklenjene pogodbe, ki jih ni tako enostavno prekiniti".

Čerinova ocenjuje, da je dodatno pokojninsko zavarovanje delavcem zelo pomembno. "Tistim, ki jim delodajalci že nekaj let vplačujejo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja, ta prispevek pomeni precej, in če bi sistem izpuhtel, bi bilo to zanje neko razočaranje." Treba pa se je po besedah Čerinove zavedati, da ljudje, dokler ne dobijo informativnega izračuna o višini njihove pokojnine, niti nimajo občutka, kako pomembno je lahko dodatno pokojninsko zavarovanje za "korigiranje pokojnine iz javnih sredstev, čeprav včasih prinese le kakšnih 25 evrov dodatnega denarja na mesec".

Po mnenju izrednega profesorja prava socialne varnosti na ljubljanski pravni fakulteti dr. Grege Strbana je pomembno, da se pravica do socialne varnosti vključno s pravico do pokojnine, ki je zapisana v ustavi, uresničuje preko obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. "Ta večini zagotavlja najpomembnejši vir dohodka v starosti. Pri dodatnih pokojninskih zavarovanjih gre za nekakšno obrnjeno solidarnost. Davke plačujejo vsi, več ugodnosti v smislu davčnih olajšav pa imajo tisti z višjimi dohodki, ki se zmorejo vključiti in lahko plačujejo višje premije. Preko pokojninskih računov se ne uresničuje pravica do socialne varnosti," opozarja Strban. Če bi bil namen vlade zmanjšati vpliv pokojninskih računov in posodobiti sistem obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, bi bil po njegovih besedah takšen ukrep dolgoročno morda lahko tudi dober.  "Če e namen samo varčevalen in brez razmisleka o prihodnosti pokojninskega sistema, potem odpira mnogo vprašanj," zaključuje Strban.