Z njima se je Hauc, ki je vodenje banke uradno prevzel 24. aprila, na sedežu banke sestal v ponedeljek, kar nam je včeraj potrdilo več udeležencev sestanka. Ta naključno ali ne sovpada z dvema dogodkoma: z uradnim prihodom Hauca na vrh druge največje državne banke in skorajšnjim začetkom kampanje na volitvah za predsednika države, kjer se bo Zver spopadel z Danilom Türkom. Stična točka med obema dogodkoma je SDS. Spomnimo, Hauca je na položaj generalnega direktorja Pošte Slovenije leta 2005 imenovala prva vlada Janeza Janše. Poleg tega, da je v svojem mandatu v družbi zaposlil več članov SDS in kadrov takrat največje vladne stranke, je Pošta v njegovem času aktivno sodelovala tudi pri financiranju predvolilnih brezplačnikov SDS.

Zver in Kancler najprej sama s Haucem, Mohr prišel kasneje

Zakaj je torej Hauc manj kot dva tedna po imenovanju na čelo banke, ki jo bremenijo desetine milijonov evrov nasedlih naložb in težave s kapitalom, našel čas za sestanek s politikoma, ki vsaj uradno ne bi smela imeti vzvodov za vplivanje na odločitve o NKBM? Kot je včeraj pojasnil Kancler, je bila tema pogovora podpora organizaciji mladinskega šahovskega prvenstva, ki bo novembra v Mariboru. "Gospod Zver je predsednik organizacijskega odbora prvenstva. Prosil me je, ali mu lahko uredim sestanek pri Alešu Haucu. Ker ga poznam še iz gimnazije, se mi je to zdelo primerno. Na sestanku je bil tudi šahovski velemojster in generalni sekretar prvenstva Georg Mohr," je dejal Kancler, ki nas je za pojasnila sprva napotil na NKBM. Prav tako je želel slišati, zakaj bi moral ta sestanek zanimati javnost.

A čeprav je Kancler zanikal, da bi Zver s Haucem govoril tudi o financiranju prihajajoče volilne kampanje, je v njegovi zgodbi več lukenj. Prvo je mogoče najti pri podatkih o udeležencih sestanka. Mohr nam je tako včeraj potrdil, da "je na sestanek prišel malo kasneje". To posledično pomeni, da sta bila Zver in Kancler pri Haucu nekaj časa sama. Prav tako ni jasno, zakaj je Mohr za dogovore o sponzorstvu potreboval pomoč evropskega poslanca in mariborskega podžupana, še posebno zato, ker je slednji zatrdil, da "pogovor ni imel zveze z Mestno občino Maribor".

Obisk sovpada z začetkom kampanje za predsednika

Opozoriti velja še na tri podatke. Prvič, Milan Zver, sicer znan kot velik ljubitelj šaha, je kot predsednik organizacijskega odbora prvenstva prvič javno nastopil februarja letos, torej mesec dni po tistem, ko je javno oznanil kandidaturo za predsednika države. Prvenstvu, ki se bo začelo 7. novembra, torej prav v času volitev, trajalo pa bo 12 dni, bo tako Zveru zagotovo prineslo priložnost za neomejeno količino medijsko pokritega javnega nastopanja. Maribor bo tako v sklopu prvenstva med drugim obiskal tudi velemojster in nekdanji svetovni prvak Gari Kasparov, ki je v zadnjih letih eden najglasnejših kritikov ruskih oblasti z Vladimirjem Putinom na čelu.

Drugič, da so prireditelji dogodka, ki ga je svetovna šahovska zveza Mariboru dodelila oktobra 2010, še februarja letos zagotavljali, da "je finančno pokrit". Če to drži, se namreč zastavlja vprašanje, zakaj potrebuje podporo dodatnih sponzorjev. "Prvenstvo se bo pokrilo s kotizacijami, nekaj malega še moramo zbrati prek sponzorjev. Na banko smo se obrnili, ker bi prek nje potekal plačilni promet," je pojasnil Mohr. Na vprašanje o morebitni politični označenosti prvenstva zaradi Milana Zvera pa je Mohr poudaril, da "imajo pokrovitelje tako z leve kot z desne": "Dobri smo si z vsemi. Res pa je, da je gospod Zver moj osebni prijatelj, njegova hči je pred leti igrala na prvenstvu."

Bodo Zverovi sponzorstva za šah "prelivali" v kampanjo?

In tretjič, da Šahovska zveza Slovenije nima nič z organizacijo prvenstva, saj je ta v rokah podjetja Šahohlačnik, katerega solastnik in zastopnik je Mohr. To bi lahko Zverovemu obisku dalo dodatne razsežnosti. Kot nam je včeraj dejal eden od poznavalcev financiranja volilnih kampanj, ki je želel ostati neimenovan, organizacija prireditve, ki naj bi bila "težka" kar tri milijone evrov, prek družbe z omejeno odgovornostjo vsaj načelno odpira številne možnosti za "prelivanje" tega denarja.

Mimogrede, letni proračun šahovske zveze, ki naj bi se otepala z velikimi finančnimi težavami, je po neuradnih informacijah v dobrih časih znašal okoli 200.000 evrov. To je kar petnajstkrat manj od vrednosti prvenstva v Mariboru, ki naj bi ga obiskalo 2500 mladih šahistov. Medtem ko so pri šahovski zvezi pojasnili, da s prvenstvom soglašajo, a pod pogojem, da je to ne bo dodatno finančno bremenilo, Mohr ocenjuje, da "zveza ni dorasla temu projektu, iz katerega se je lani čez noč umaknila". "Kaj je razlog, še danes ne vem, gre pa za edinstven primer na svetu," je dodal Mohr. Po neuradnih informacijah so razlog za umik zveze, ki ji predseduje Tomaž Subotič, njene finančne težave, saj se ji letos izteče več dolgoletnih sponzorskih pogodb, motilo pa naj bi jih tudi domnevno vtikanje politike v prireditev.