Da so vojaki, ki so nastopili naloge varovanja baze v Prištini, pod vplivom alkohola, je posumil poveljnik njihove čete, zato je poklical vojaško policijo. Ta je z alkotestom ugotovila, da je četverica dejansko pod vplivom alkohola. Zato so vojake nemudoma odpoklicali z dolžnosti in posledično z operacije, so povedali v Slovenski vojski.

Četverica se bo predvidoma v sredo vrnila v Slovenijo, saj je na ta dan vzpostavljen reden tedenski zračni most s Kosovom. V bližnji prihodnosti jih bodo na misiji nadomestili štirje drugi slovenski vojaki. SV ima za misije v tujini namreč vedno pripravljeno rezervno ekipo. Gre za prvi tovrstni incident Slovenske vojske na misijah v tujini, alkoholiziranost pri izvajanju nalog varovanja pa je nedopustna, so dodali v SV.

Slovenija ima na Kosovu trenutno okoli 300 vojakov, minuli mesec pa ji je pripadel položaj namestnika poveljnika sil Kfor. Ta položaj bo predvidoma oktobra prevzel brigadir Bojan Pograjc. S Pograjcem bo imela Slovenija na Kosovu dva visoka predstavnika, saj je posebni predstavnik in vodja urada EU na Kosovu bivši zunanji minister Samuel Žbogar.