Izredna seja, na kateri bo DZ sprejemal rebalans, se začne v četrtek. Do tedaj mora odbor za finance pripraviti še predlog zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerim vlada posega v 45 obstoječih zakonov ter krči sredstva na številnih področjih. Razpravo o izredno zajetnem zakonu je začel že v ponedeljek in jo bo predvidoma nadaljeval še nocoj.

Da bi v omenjeni zakon vgrajeni varčevalni ukrepi ne bili deležni odločanja na referendumu, je vlada pristala na omilitev nekaterih rezov v proračunske odhodke, ki so bili v javnosti deležni največ nasprotovanja. Poslanske skupine koalicije so tako za obravnavo na današnji seji odbora za finance pripravile vrsto dopolnil, s katerimi se na določene postavke spet vrača nekaj denarja.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo prejelo 18,9 milijona evrov več za prejemke brezposelnih oseb ter še 400.000 evrov več za starševska nadomestila, je odbor podprl predlog štirih koalicijskih strank. Opozicijska PS je predlagala, naj se ministrstvu vrne več denarja, a njena dopolnila niso bila deležna zadostne podpore.

Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so namenili 29,2 milijona evrov več, od tega za znanstveno raziskovalno dejavnost 12 milijonov evrov, visoko šolstvo osem milijonov evrov, 70-odstotno sofinanciranje varstva drugega otroka v vrtcu 3,7 milijona evrov in osnovne šole 3,5 milijona evrov. Dodatna dva milijona evrov bo ministrstvo prejelo tudi za projekt Evropska prestolnica kulture.

Poslanci PS so bili uspešni z več dopolnili, s katerimi se bo znotraj porabe posameznih sodišč prerazporedilo skupaj 426.000 evrov. Ta denar bodo porabila za alternativno reševanje pravosodnih sporov.

Pogajanja s sindikati javnega sektorja glede znižanja plač javnim uslužbencem še trajajo in se morajo po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča končati do srede. Odbor je tako prejel v obravnavo dopolnilo, s katerim bi se sredstva za plače zvišala za še neznani znesek, za kolikor se bodo pač vladni pogajalci dogovorili s sindikalnimi partnerji. A je naletelo na nasprotovanje opozicije, zato so ga iz odločanja umaknili.

Šušteršič je že zjutraj na začetku seje pojasnil, da bo vlada vztrajala pri proračunskem primanjkljaju v višini treh odstotkov bruto domačega proizvoda, zato presežek odhodkov nad prihodki ne glede na dogovore s sindikati ne sme preseči načrtovane 1,1 milijarde evrov. Da bi lahko zagotovili danes potrjeno zvišanje odhodkov, so tako rezerve poiskali na drugih proračunskih postavkah, predvsem pri finančnem in obrambnem ministrstvu.

V opoziciji so bili do obravnavanih proračunskih dokumentov kritični. "Pot, ki ste se je lotili, je napačna," je predstavnikom vlade očitala Alenka Bratušek (PS). Po besedah Renate Brunskole (PS) je rebalans tako nedodelan, da ga niti z dopolnili ne bo mogoče popraviti; "v njem ni čutiti nobenih razvojnih premikov," je ocenila in pozvala k pripravi takšnega rebalansa, ki bo dejansko pomenil izhod iz krize.

Poslanci koalicije so v razpravi poudarjali, da mora Slovenija nujno konsolidirati javne finance. Bojan Starman (Lista Virant) je pojasnil, da moramo varčevati zato, ker preveč trošimo v javnem sektorju. "Poskušamo rešiti triletno zamudo," je dodala Patricija Šulin (SDS), medtem ko je Jožef Horvat (NSi) menil, da smo v zadnjih letih svetu lagali, da bomo konsolidirali javne finance, ker jih nismo, pa danes Sloveniji nihče ne zaupa.

"Vlada se trudi, da bi čim bolj omilila negativne posledice, ki jih bo ta rebalans prinesel. Nihče si ne zakriva oči glede tega; vsi bomo prikrajšani, a poskušajmo to narediti tako, da bodo šibkejši prikrajšani manj, ekonomsko šibkejši pa bolj," pa je dejala Romana Tomc (SDS).

Z rebalansom se bodo letošnji proračunski izdatki oklestili na dobrih devet milijard evrov, kar je 1,1 milijarde evrov manj, kot pa je zapisano v že konec leta 2010 sprejetem proračunu za to leto, katerega izvajanje je sicer že vse od začetka leta zamrznjeno. Nižji od sprva ocenjenih pa bodo tudi prilivi v državno blagajno, in sicer bodo znašali 7,9 milijarde evrov.

Da bi kljub temu lahko znižali primanjkljaj na želeno raven, je vlada k proračunskim dokumentom priložila še predlog zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerim se izdatki proračuna in drugih blagajn javnega financiranja v primerjavi z lanskimi znižujejo za skoraj 800 milijonov evrov. Odbor za finance je njegovo obravnavo začel v ponedeljek, nadaljeval pa jo bo nocoj.