Kot je povedal predsednik Mladega foruma Marko Kastelic, sta se povabilu k predstavitvi programov že odzvala kandidata za predsednika stranke Patrick Vlačič in Igor Lukšič, medtem ko potrditve Pahorja, ki tudi vnovič kandidira, še nimajo.

Po predstavitvah se bo Mladi forum odločil, katerega od omenjene trojice bo na kongresu podprl za predsednika stranke. Po besedah Kastelica podmladek stranke na kongresu predstavlja pomemben delež glasov, kar približno desetino, saj naj bi približno 45 od skupaj 400 delegatov glasovalo v skladu z usmeritvijo Mladega foruma.

Ljubljanski podmladek ni naklonjen Pahorju

Že pred uradnimi predstavitvami kandidatov pa je slišati, da v podmladku niso ravno naklonjeni Pahorju. Mladi forum SD Ljubljana mu je celo poslal pismo, v katerem mu predlagajo, da kandidaturo za predsednika stranke umakne in razmisli, ali je SD res tista stranka, katere član želi biti.

"15 let ste že predsednik naše stranke, pa ste ponovno kandidirali za to mesto. Se vam ne zdi, da je počasi dovolj? 15 let. Koliko bi še radi? Še en mandat, dva?," je Pahorja v pismu spraševal strankin podmladek Mladi forum.

Zapisali so še: "Glede na vaša ravnanja se včasih zdi, da si želite biti član kakšne druge stranke. Predlagamo vam, da umaknete kandidaturo in razmislite o temeljnem vprašanju - je SD res tista stranka, katere član želite biti."

"Seveda priznamo, da ste bili izvoljeni in težko vas bo premagati. Toliko let kopičenja moči in omejevanja razvoja, je v stranki ustvarilo situacijo, da ni kandidata, ki bi lahko suvereno prevzel predsedniško mesto in peljal stranko naprej," so bili v pismu zelo konkretni.

SD: Različna mnenja povsem legitimna

Tiskovni predstavnik stranke SD Denis Sarkič je za Dnevnik.si kratko pojasnil stališče stranke: "Pred vsakim kongresom stranke Socialnih demokratov so različna mnenja in stališča povsem legitimna ter del demokratičnga procesa znotraj naše stranke."

Za komentar smo povprašali tudi generalnega sekretarja stranke SD Uroša Jauševca, ki pa zadeve ni želel komentirati.

Medtem so mediji sicer že namigovali, da naj bi se Pahorju nasmihala tudi služba v Bruslju.