Če pa bo DZ v četrtek potrdil zakon za uravnoteženje javnih financ, ki bi vseboval predlagane standarde in normative za področje vzgoje in izobraževanja, bodo v ponedeljek v DZ vložili potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka zakonodajnega referenduma o omenjenem zakonu, je pojasnil Štrukelj.

Nižanje prejemkov in raznih nadomestil v javnem sektorju ni sprejemljivo

Tako za sedaj še ostajajo stavkovni odbor, kar je po njegovih besedah "povezano z visoko stopnjo nezaupanja v vlado in državni zbor".

Glavni odbor sindikata je izrazil tudi jasno stališče, da nižanje prejemkov in raznih nadomestil v javnem sektorju ni sprejemljivo in kaže na neenakomerno razporeditev bremena v času krize zlasti zato, ker vlada ni upoštevala sindikalnih predlogov za prihodkovno raven, pojasnjuje Štrukelj. A zaradi teh ukrepov, kot pravi, ne bodo šli v začetek referenduma, če le bodo iz zakona izvzeti vsi standardi in normativi.

ZSSS pričakuje sprejetje z vlado dogovorjenih sprememb varčevalnih ukrepov

Zadnji predlog varčevalnih ukrepov: Sindikati javnega sektorja se še odločajo

V Svizu tudi poudarjajo, da je treba odpraviti anomalije v plačnem sistemu, na katere so opozarjali že prejšnjo vlado.

Oblikovali še dodatne, marginalne zahteve

Poleg tega pa so danes oblikovali še dodatne zahteve, ki so po njegovih besedah sicer marginalne. Tako zahtevajo povečanje števila dni dopusta z 32 na 35 dni za tiste matere, zaposlene v vzgoji, šolstvu oz. izobraževanju, ki imajo otroka s posebnimi potrebami. Predlagajo tudi, da se upravičenost do povračila stroškov za prevoz delo s treh kilometrov razdalje zniža na dva kilometra.

Štrukelj tudi pravi, da zagotovila, da bo vlada upoštevala njihove zahteve, nimajo, a da "so določeni signali, ki kažejo v smer, da bo vlada to spoštovala". Kot je dejal, so se dogovorili, da se bodo o standardih in normativih pogovarjali v okviru socialnega sporazuma. Če ne bodo dosegli soglasja v okviru socialnega sporazuma, potem sprememb normativov ni mogoče izpeljati v okviru tega postopka, pravi Štrukelj in dodaja, da bi bilo potem mogoče le, da bi vlada jeseni ponovno začela z ločenimi zakonodajnimi postopki za spreminjanje standardov in normativov, ko bi bil postopek sklepanja socialnega sporazuma že končan. "Mi bi to razumeli kot kršitev in naša reakcija bi bila enaka, kot je bila 18. aprila," je napovedal.

Štrukelj tudi pojasnjuje, da v stavkovnem sporazumu še ni točno dorečeno vprašanje znižanja plač. Do sedaj so namreč sindikati po njegovih besedah v vseh predlogih stavkovnega sporazuma zapisali, da mora biti znižanje plač kombinirano, medtem ko vlada vztraja na linearnem znižanju. To je treba v sredo razčistiti, je dejal glavni predsednik koordinacije sindikatov javnega sektorja.

Bilo mu je "jasno, kaj se dogaja na drugi strani"

Glede regresa pa je dejal, da so sindikati predlagali, da se regres za leto 2012 v stavkovni sporazum ne zapiše. Če je Štrukelj pravilno razumel današnje pogovore, vlada na to pristaja. Potni stroški pa so določeni v višini osmih odstotkov cene bencina, pri čemer vlada pristaja na to, da se upošteva tudi javni prevoz.

Sviz pa bo vztrajal tudi pri spremembi rebalansa proračuna za področje visokega šolstva in znanosti, kar sicer ni bil predmet stavkovnih zahtev koordinacije stavkajočih sindikatov javnega sektorja.

Glede dogovora predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča z vlado pa je Štrukelj, ki je tudi predsednik koordinacije sindikatov javnega sektorja, dejal, da mu je bilo vseskozi "jasno, kaj se dogaja na drugi strani". Stavka 18. aprila je bila izjemno pomemben prispevek temu, da je ZSSS lahko z močnejšimi argumenti nastopila v tem delu zakona.

Napovedal je tudi, da bo še danes poklical ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka, ki je vodja vladne pogajalske skupine in od njega zahteval pojasnila glede predloga dopolnila k členu zakona za uravnoteženje javnih financ, ki po njegovih besedah zmanjšuje pogoje za pridobitev pokojnine za moške in v delu tudi za ženske, in je bil sprejet danes ponoči na odboru za finance.

V sredo se tako po njegovih besedah ob 11. uri sestaneta koordinacija stavkovnih odborov in vladna stran pod vodstvom ministra Vizjaka. Na sestanku bodo videli, koliko sindikatov je pripravljeno podpisati stavkovni sporazum, medtem ko je sedaj "situacija povsem nepregledna, kateri sindikati in pod kakšnimi dodatnimi pogoji so pripravljeni to podpisati", je dejal Štrukelj. "Jutri je trenutek resnice," meni.