Ne nazadnje je Stres v letih vzpona poslovnega imperija mariborske nadškofije tudi vodil njen gospodarski svet, kasneje, še pred njegovim zlomom, pa je "gasil požar" kot nadškof pomočnik. Ko se je januarja 2010 preselil v ljubljansko nadškofijo, ni pozabil na obubožana finančna holdinga, saj jima je velikodušno posodil več kot devet milijonov evrov, ki jih je dobil pri Abanki.

Preberite še komentar Ranke Ivelja: Umazano ime in frčeče perje

Za čuda se tako Stres kot odgovorni v Nadškofiji Maribor od odkritju vsakršnih nepravilnosti pa tudi od "lokalnega spodrsljaja", ki je bankam in malim delničarjem povzročil nekaj sto milijonov evrov škode, vselej distancirajo. V primeru obnove Betnave so na primer poudarjali, da so bili žrtve "nekorektnega poslovnega odnosa družbe Vegrad", vendar smo v uredništvu pridobili interne dopise med vpletenimi, ki dokazujejo vse prej kot to. Kot smo razkrivali, so bili predstavniki Nadškofije Maribor in podrejenih družb do Vegrada izjemno darežljivi, mu neupravičeno prepustili več milijonov evrov, zaupali računovodstvo in nadzor nad denarjem ter mu obenem kljub neplačilom dostavljali hrano. Za nameček obstajajo upravičeni sumi, da je pri obnovi dvorca Betnava prišlo do ponarejanja listin in antidatiranja pogodb.

Nekdanjima nadškofoma pokora iz Vatikana, vrh RKC se dela, kot da se ni zgodilo nič

S Tovšakovo in njenimi sodelavci so se glede projekta operativno usklajevali predvsem direktorica podjetja Betnava Dragica Marinič, ekonom Nadškofije Maribor Mirko Krašovec in član njene gospodarske uprave Dušan Zazijal (tudi prvi mož nadškofijskega Gospodarstva Rast). Ravno slednji je v decembru 2009 obvestil Vegrad, da bi imela davčna inšpekcija, če bi obiskala gradbišče, mnogo vprašanj, saj objekta ne bi videla. Inšpekcije so se bali tudi, ker Vegrad in Betnava nista imela podpisane pogodbe o izvajanju nadzora, Mariničeva pa pogodbe o delovnem razmerju.

Če bodo Helios, Mladinska knjiga založba, Iskra Avtoelektrika in druge družbe, ki so nadrejenima Zvonoma posojali milijonske zneske, zaradi slabega zavarovanja izgubili pravzaprav vse, pa so bili v ljubljanski nadškofiji mnogo bolj spretni. Stresu je namreč uspelo posojilo, ki so ga odobrili šele marca 2010, v celoti zavarovati z delnicami Steklarne Rogaška, ki jih zdaj z namenom njegovega poplačila tudi prodajajo.