Kot je pojasnil Semolič, so se z vlado pogajali "mimo kamer in novinarjev", pogajali pa so se zlasti z ministrstvi za delo, za finance in za zdravje. Pogajanja so se nanašala predvsem na področja sociale, brezposelnih, bolniških nadomestil in tudi položaja upokojencev.

Vlada in sindikati tudi danes brez dogovora, v sredo izmenjava stališč

Semolič je potrdil, da je vlada prisluhnila nekaterim njihovim opozorilom in bo zato k predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ, ki ga trenutno obravnava odbor DZ za finance, vložila dopolnila v skladu z dogovorom.

Tako so se med drugim uspeli dogovoriti, da 2. maj ostane dela prost dan ter tudi glede nekaterih pravic starejših brezposelnih, nadomestila za nego družinskega člana in pri minimalnem dohodku.

Z doseženim dogovorm niso zadovoljni

To po Semoličevih besedah sicer ne pomeni, da jim je vlada v celoti prisluhnila in da so z doseženim dogovorom zadovoljni. "Nasprotno, mi še naprej menimo, da je smer reševanja javnih financ napačna, saj bi morali dati osnovni poudarek prihodkovni in ne odhodkovni strani," pravi Semolič.

A če bodo dogovorjene rešitve vključene v zakon za uravnoteženje javnih financ, so v ZSSS vladi zagotovili, da ne bodo sodelovali pri nobenih morebitnih referendumskih aktivnostih.

Več o vsebini dogovora bodo v ZSSS sicer pojasnili na torkovi novinarski konferenci.

Finančni minister Janez Šušteršič je sicer na odboru DZ za finance že napovedal vložitev nekaterih dopolnil, s katerimi bodo ugodili zahtevam nekaterih sindikatov in skupin. Med drugim je napovedal ublažitev ukrepov na področju družinske politike, ohranitev 2. maja kot prostega dneva ter pogojen dvig DDV.