Gospodarsko sodelovanje med državama je še posebej v času gospodarske krize naraščalo, Turčija pa je tudi v času krize beležila eno najvišjih gospodarskih rasti, je v izjavi za medije poudaril Janša. Turčija se je po njegovih besedah zaradi ukrepov Erdoganove vlade ne samo izognila krizi, temveč je bila kriza v njenih glavnih trgovinskih partnericah milejša, kot bi bila sicer.

Današnji prvi uradni obisk turške vlade v Sloveniji je po besedah Janše že potekal v funkciji uresničevanja strateškega partnerstva, ki sta ga državi sklenili lani. "S podpisom tega strateškega partnerstva med državama je bil vzpostavljen strateški okvir za delovanje, v pogovorih pa je bil izražen tudi obojestranski interes za pričetek pogovorov za sklenitev sporazuma o socialnem zavarovanju, ki bi državljanom obeh držav olajšal potovanja, življenje in delo," je dejal Janša.

"Slovenija potrebuje investicije," je poudaril Janša, ob tem pa dodal, da je slovenska stran na današnjih pogovorih ponovno izrazila interes za oživitev sodelovanja med letalskima prevoznikoma Adrio Airways in Turkish Airlines.

Erdogan je ob 20. letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama ocenil, da je sodelovanje med Slovenijo in Turčijo dobro, vendar pa bi v prihodnosti lahko bolje izkoristili dane možnosti. Ob tem je turške poslovneže in podjetja pozval, naj investirajo v Slovenijo. Erdogan možnosti za sodelovanje vidi predvsem na področju infrastrukture in gradbeništva.

Erdogan po zmagi Hollandea pričakuje bolj konstruktiven odnos s Francijo

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes v Ljubljani izrazil upanje, da bo po zmagi socialista Francoisa Hollandea na predsedniških volitvah odnos Francije do Turčije bolj konstruktiven. Želi si, da bi se turška pogajanja za vstop v EU v času Hollandeovega mandata premaknila naprej.

Kot je dejal v izjavi za medije po pogovorih s slovenskim premierom Janezom Janšo, se je Turčija vedno lažje pogovarjala s socialdemokratsko politično opcijo, ki je vselej podpirala vstop Turčije v EU. "Že 50 let čakamo na pragu Evropske unije in upamo, da bo ta napaka kmalu odpravljena," je poudaril.

Erdogan je izrazil obžalovanje zaradi negativnega odnosa Francije do Turčije v času predsednika Nicolasa Sarkozyja, odnosi pa so se še dodatno poslabšali po sprejetju francoskega zakona o genocidu nad Armenci. To po njegovih besedah ni politično, temveč zgodovinsko vprašanje. Turčija je v ta namen odprla vse državne arhive, v katerih je več kot milijon dokumentov, ki jih lahko analizirajo zgodovinarji in pravniki, je dodal.

Turški premier je glede krize v Siriji izrazil prepričanje, da režim predsednika Bašarja al Asada ne bo dolgo obstal, če bo deloval na takšen način. Verjame, da bo slej ko prej prevladala volja ljudstva, nikoli v zgodovini se namreč ni zgodilo, da bi nekdo premagal ljudstvo. O tem govorijo primeri z vsega sveta, zato Erdogan meni, da se bo to zgodilo tudi v Siriji.