Za odpoved varovanju se je Virant odločil iz treh razlogov: 600.000 evrov prihranka v štiriletnem mandatu, opravljene primerjalne študije, ki je pokazala, da predsedniki parlamentov nimajo varovanja ne v Švici ne v skandinavskih državah in gre za države, ki so po Virantovem mnenju zgled, ter ker se počuti varnega. "Pridobil sem strokovno oceno policije, ki pravi, da je stopnja moje ogroženosti ta trenutek nizka, kar potrjuje mojo subjektivno oceno, da se med državljani počutim popolnoma varnega," je dejal.

O odločitvi je 16. aprila obvestil vlado in policijo, kar v praksi pomeni, da ga z današnjim dnem nič več ne spremljata dva varnostnika, poleg tega ga na vse poti, službene, zasebne in tiste strankarske narave, ne bodo več vozili z audijem a8 v lasti policije. "S stranko povsod po Sloveniji ustanavljamo odbore, tako da je imela država z mojimi potmi precejšnje stroške," je izpostavil in dodal, da policija v vsakem primeru rabi sedem delovnih mest manj, "ampak mislim da 'mojim' fantom in dekletom ne bodo vzeli službe, temveč policiji ne bo treba zaposliti sedmih ljudi, kjer bi jih morala".

Virantu se je zanimivo zdelo dejstvo, da je kmalu po obvestilu vlade in policije v medresorsko usklajevanje prišla manjša sprememba uredbe o varovanju. "Delovalo je, kot da prenovljena uredba znižuje stopnjo in omogoča odpoved varovanju, a temu ni tako. Že po sedaj veljavni ureditvi se lahko predsednik parlamenta in trije ministri (notranji, zunanji in obrambni, op. p.), varovanju odpovemo," je pojasnil in si zaželel, da bi se omenjeni trije ministri zgledovali po njem.

Neokrnjen ugled

Po novem bo Virant varovan po 4. stopnji – po njej so varovani vsi ministri in še nekateri drugi funkcionarji, ta stopnja pa po Virantovih zagotovilih ne prinaša nobenih dodatnih stroškov, ni varnostnikov niti službenih prevozov. "Če ni neke konkretne ogroženosti, se varovanja sploh ne opazi," je dejal.

Očitke o okrnjenem ugledu inštitucije zaradi svoje odločitve je Virant označil za "neumne", saj ugleda inštitucije ni mogoče graditi s številom varnostnikov in prestižnimi avtomobili, "ampak pametnimi odločitvami".

Današnjo tiskovno konferenco v državnem zboru so popestrili študentje AGRFT, ki so med postavljanjem novinarskih vprašanj stopili pred kamere in opozorili na akcijo 10. maja, ko bo Cankarjeve Hlapce očitno prebirala cela Slovenija. Virant je njihovo akcijo v luči odpovedi varovanju v smehu komentiral takole: "Če pa to koga ogroža, potem pa tudi ne vem kaj.“