Nespoštovanje dogovora je "podlo dejanje vlade"

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je v sporočilu za javnost poudaril, da bi moral regres za letos v skladu z dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju biti izplačan hkrati z aprilsko plačo, torej 4. maja, in sicer v višini 692 evrov. Vendar pa regres ni bili izplačan, kar po Novakovi oceni predstavlja kršitev kolektivne pogodbe.

V obrazložitvi tožbe se v SVS sklicujejo na mnenje pravnika Rajka Pirnata. Ta meni, da vlada s svojimi sklepi ne more enostransko spreminjati obveznosti, ki izhajajo iz veljavne kolektivne pogodbe za javni sektor in da omenjeni dogovor predstavlja veljavno kolektivno pogodbo, navajajo v sindikatu.

Nespoštovanje podpisanega dogovora je po Novakovih besedah "podlo dejanje vlade". Vsa ostala določila, ki so v škodo javnih uslužbencev, so bila namreč izvedena v celoti in se še izvajajo. Če bo vlada pred delovnim in socialnim sodiščem vztrajala pri stališču, da sporen dogovor nima statusa kolektivne pogodbe, pa bo SVS nazaj zahteval vse, česar so bili pripadniki Slovenke vojske zaradi tega dogovora prikrajšani, napoveduje.

Policisti z opominom pred tožbo

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pa so na premiera Janeza Janšo ter na ministra za javno upravo in pravosodje Senka Pličaniča in ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka zaradi neizplačila regresa naslovili opomin pred tožbo. V njem je predsednik sindikata Radivoj Uroševič zapisal, da so v sindikatu prejeli dopis ministra Pličaniča. Ta se pri pojasnjevanju zamika izplačila regresa med drugim sklicuje na zakon o delovnih razmerjih, po katerem mora biti regres izplačan do 1. julija, in še na nekatere druge zakone in predpise.

Vendar pa Pličanič po Uroševičevem mnenju veljavne določbe zakonov interpretira "povsem napačno". Kot opozarja sindikalist, področje izplačila regresa za letni dopust ureja več zakonov, zato je treba uporabiti derogacijske klavzule po pravilih civilnega prava. Sindikat sicer moti zlasti to, da bi vlada utegnila do tega datuma utegnila spremeniti višino regresa.

Tudi v PSS pozivajo vlado, naj najkasneje do 10. maja zaposlenim na ministrstvu za notranje zadeve in na policiji izplača regres v višini 692 evrov. V nasprotnem primeru napovedujejo vložitev tožbe na delovno in socialno sodišče.

"V kolikor pa boste vseeno samovoljno in enostransko ravnali in ne boste želeli izpolniti naših legitimnih in že zapadlih pravic, pa vas pozivamo, da brezpogojno in takoj odstopi celotna vlada, saj vlada, ki zavestno krši pozitivno zakonodajo in sklenjene dogovore, po našem prepričanju ni primerna za vodenje te države," je še zapisal Uroševič.