Eden od škofov naj bi bil kaznovan zaradi "objektivne odgovornosti" za finančno stanje, v katerem je njegova nekdanja nadškofija. Gre za Franca Krambergerja, upokojenega mariborskega škofa, ki ga verniki in duhovščina sicer poznajo kot velikega, a preprostega človeka molitve.

Drugi škof, ki ga zadeva navodilo iz Vatikana, pa je upokojeni nadškof metropolit Alojz Uran, so pojasnili v tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference.

Slovenska veleposlanica pri Svetem sedežu Maja Lovrenčič Svetkova je danes dopoldne povedala, da je za to novico izvedela iz Dela. "Gre za interne zadeve Cerkve o imenovanjih in to nima nič opraviti z nami. Cerkev je ločena od države," je dejala in dodala, da jih Vatikan o tem ni dolžan obveščati.

Škofovska konferenca demantira poročanje Dela

Na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so medtem sporočili, da sta se nadškofa Alojz Uran in Franc Kramberger umaknila v zasebno življenje ob upokojitvi novembra 2009 oziroma februarja 2011. "Slovenska škofovska konferenca v zvezi z imenovanima nadškofoma ni prejela nobenega dekreta glede umika ali sankcij," so poudarili.

Na SŠK so v današnjem sporočilu za javnost povedali tudi, da sta bila nadškofa Uran in Kramberger razrešena službe v skladu s kanonom 401 2 Zakonika cerkvenega prava. Ta pravi, da je "krajevni škof, ki je zaradi slabega zdravja ali kakega drugega tehtnega razloga postal manj sposoben za izpolnjevanje svoje službe, zelo naprošen, naj da odpoved službi".

Udeležba obeh škofov na srečanju SŠK s Türkom odpovedana v zadnjem hipu

Papež Benedikt XVI. je 28. novembra 2009 sprejel odpoved službe tedanjega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana, 3. februarja 2011 pa odpoved službe tedanjega mariborskega nadškofa metropolita Franca Krambergerja. "Upokojena nadškofa po razrešitvi v okviru SŠK tako nimata več zadolžitev in sta se umaknila v zasebno življenje," so poudarili na škofovski konferenci.Zavrnili so tudi navedbe nekaterih medijev, da danes poteka zasedanje SŠK. "Nekateri škofje so s člani Odbora za pastoralno načrtovanje zbrani na posvetu o slovenskem pastoralnem načrtu v Celju," so pojasnili.

Iz sporočila SŠK pa ni jasno, kdaj sta upokojena škofa Uran in Kramberger prekinila članstvo v SŠK, na to Dnevnikovo vprašanje od Tiskovnega urada SŠK in mariborske nadškofije (še) nismo dobili odgovora. Kljub Uranovi upokojitvi novembra 2009 in Krambergerjevi upokojitvi 3. februarja 2011 sta se 16. februarja 2010 oba udeležila srečanja SŠK s predsednikom republike Danilom Türkom na Brdu pri Kranju. Iz zanesljivih virov imamo tudi informacije, da sta bila oba upokojena škofa na srečanje povabljena tudi letos, njuno udeležbo na dogodku, ki je potekal 26. aprila, so v Cerkvi najprej potrdili, nato pa umaknili.

Več o tem v jutrišnji tiskani izdaji