Slovenija je v kriznem obdobju, ki ga lahko primerjamo z časom ob osamosvojitvi, vendar za razliko od osamosvojitvenih časov, ko je vsa slovenska družba in politika podpirala osamosvojitev, sedaj takega splošnega soglasja ni, ugotavljajo v Zavodu za oživitev civilne družbe.

"Z zaskrbljenostjo spremljamo negativne odzive nekaterih delov civilne družbe in politike na načrtovane ukrepe vlade in prisiljeni smo ugotoviti, da so odzivi pogojeni s političnimi preferencami opozicije in da niso državotvorno naravnani," so zapisali v izjavi za javnost.

Bo 150 ur pogajanj obrodilo sadove: Koalicija zvečer o rebalansu in uravnoteženju javnih financ

Ohranitev evra je po njihovem prepričanju nujna za ohranitev ekonomske moči Evrope in za njeno dolgoročno blagostanje, ohranitev evra pa ni mogoča brez uravnoteženih državnih proračunov. "Preprosto, ne moremo si več privoščiti, da bi porabili več, kot ustvarimo," poudarjajo ter opozarjajo, da bi nadaljnje zadolževanje vodilo v "finančni zlom države".

Sindikati z novim približevalnim predlogom vladi: Zadnja pogajanja v ponedeljek zjutraj

Kot še ugotavljajo, tudi drugod sindikati in deli civilne družbe ugovarjajo ukrepom, ki se v drugih državah že izvajajo, "nikjer pa nimajo težave, s katero se Slovenci ubadamo že dolgo: to je razdeljenost naše družbe na tako imenovano levico in desnico". Ta razdeljenost je po njihovem mnenju državotvorno uničujoča in se ponovno kaže pri vprašanju predlaganih vladnih finančnih ukrepov.

Vse o vladnem varčevanju in stavki NA ENEM MESTU.

Slovenci bi po njihovem morali ne le razumeti, da so finančni rezi nujno potrebni, pač pa tudi, da ob tem, ko so različne politične usmeritve nujno potrebne za obstoj demokracije, je soglasje vseh političnih strank ob času nacionalne krize potrebno. V zavodu zato pričakujejo, da bo večina slovenskih državljanov to razumela in podprla načrtovane ukrepe vlade.