Verjetno najbolj obiskan vrh je seveda Šmarna Gora v sosednjih Medvodah, še posebej v popoldanskih urah med delovnikom in za konec tedna. Na vrhu je gostilna Ledinek, kjer se pohodniki pa kakšni uri vzpona lahko okrepčajo in odžejajo za sprejemljive cene. Tamkajšnja gostilničarka Ana Češnovar je povedala, da nudijo enolončnice za tri evre in pol do šest evrov, pivo stane 2,3 evra, čaj 1,2 evra, brezalkoholne pijače dva evra, pollitrska plastenka vode pa evro in pol.

Pivo, enolončnice in štruklji

Priljubljen pohodniški cilj je tudi Krim južno od Ljubljanskega Barja. V planinskem domu, ki je odprt vse dni razen ponedeljka, ponujajo enolončnice od štiri do sedem evrov, palačinke za tri evre, juha stane dva, pečenica z zeljem pa osem evrov. Brezalkoholne pijače so dva evra, pivo dva in pol, voda evro. "Med tednom nas večinoma obiščejo kolesarji, za konec tedna pa pohodniki. Ob lepem vremenu je gostov kar veliko, ampak v okolici je tudi precej drugih hribov, tako da se ljudje porazdelijo," je povedal Goran Markuš, oskrbnik doma.

Le dobrih deset kilometrov iz Ljubljane se lahko pohodniki povzpnejo na Vrh Staneta Kosca na Rašici. Tako kot v večini planinskih koč tudi tam ponujajo ričet, joto in podobne jedi, ki stanejo od pet do šest evrov, imajo pa še štruklje in jabolčne zavitke. Brezalkoholne pijače so dva evra, pivo 2,2 evra, kava, voda in znan domač čaj so po evro. "Rašiška koča je obljudena bolj ob koncih tedna, čez teden ljudi ni veliko. Sicer smo razen ponedeljka in torka odprti vsak dan do osme ure zvečer," je povedala oskrbnica Mija Merhar in povabila na obisk.

Kopanje po napornem vzponu

Priljubljena izletniška točka je tudi Rakitna. V središču vasi stojita cerkev sv. Križa in trgovina, ob manjšem jezeru, kjer se poleti lahko kopajo, je tudi hotel Rakitna s prenočišči in restavracijo, kjer se večina pohodnikov ustavi na pijači ali malici.

"Za minule praznike je bilo obiskovalcev polno, drugače pa pričakujemo največji naval junija, julija in avgusta. Ljudje so se sedaj tudi navadili, da je tukaj hotel in nekateri ostanejo po nekaj dni," je povedala Meta Šimenko, direktorica hotela. Okoli jezera vodi urejena pešpot, ki prav tako pogosto privablja izletnike.

Sicer pa se lahko v neposredni bližini prestolnice izletniki peš odpravijo še na Toško čelo, Katarino nad Ljubljano in Pugled. Če so se pripravljeni peljati nekaj kilometrov več, pa se lahko povzpnejo še na Janče, Kurešček ali Koreno nad Horjulom.