Kot so danes sporočili iz poslanske skupine SD, Židan Bogoviča opozarja na navedbe prašičerejcev, da imajo težave od leta 2007, ko so začele svetovne cene krme močno naraščati, prodajne cene mesa pa draženju krme ne sledijo.

V Sloveniji maloprodajne cene mesa in mesnih izdelkov dosegajo 82 odstotkov povprečja EU, v Avstriji pa 118 odstotkov, medtem ko avstrijski mesnopredelovalni obrati svoje presežke mesa v Slovenijo vozijo po verjetno dumpinških cenah, piše Židan.

"Slovenski prašičerejci trdijo, da gre za plenilske cene, saj naj bi bil cilj teh poceni prodaj avstrijskega mesa v Slovenijo spraviti na kolena našo prašičerejo in predelovalno industrijo," opozarja poslanec, sicer Bogovičev predhodnik na čelu ministrstva, ki pokriva kmetijski resor.

Židan meni, da je sum, da gre za obliko dampinga, utemeljen, saj je mogoče v trgovinah v Sloveniji svinjsko meso kupiti po "nerazumno nizkih cenah". Navaja podatke evropskega statističnega urada Eurostat za junij 2010, da je maloprodajna cena za svinjsko meso v Sloveniji 5,45 evra, v Avstriji pa 9,49 evra.

Definicije dampinga, kot jih podajajo zakon o varstvu konkurence ter Svetovna trgovinska organizacija (WTO) in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), sum potrjujejo, meni Židan. Ministra poziva, naj v skladu s pristojnostmi ukrepa in pozove pristojen organe, da sume raziščejo in ob morebitni potrditvi sprožijo ustrezne postopke.