Na Dunaj so bili danes poleg Janše kot priče povabljeni tudi direktor Rotisa Ivan Črnkovič in njegova soproga Marija Badovinac Črnkovič, nekdanji direktor Holdinga Slovenske elektrarne Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič ter lobist Jure Cekuta.

Kot poroča APA, so se poleg Janše opravičili tudi zakonca Črnkovič in Cekuta, opravičila pa nista posredovala Krkovič in Zagožen. APA ob tem dodaja, da je Janšev odvetnik Franci Matoz sodnici Zöllnerjevi 26. aprila v nekaj urah razmika prek faksa poslal dve opravičili za svojega klienta, ki sta se vsebinsko razlikovali.

Zaslišanje slovenskega premiera ni dopustno

V prvem opravičilu, ki je bilo prek faksa posredovan okoli 15. ure 26. aprila, je Janšev odvetnik po poročanju APA navedel, da zaslišanje slovenskega premiera zaradi sporazuma o sodelovanju, ki so ga v zadevi Patria sklenile Finska, Slovenija in Avstrija, "ni dopustno". Poleg tega je, glede na opravičilo, že sodni proces, ki v zadevi Patria poteka v Sloveniji, "jasno" pokazal, da Janša ni imel nobenega stika z obtoženimi.

Čeprav se je Janša pred sodiščem v Ljubljani "zagovarjal jasno in nedvoumno in temu ni kaj dodati", pa je "pripravljen odgovarjati na vprašanja z uporabo videokonference", je po poročanju APA navedel Matoz.

Ob 19.32 pa je Matoz sodnici postal še eno sporočilo, v katerem je zaprosil, naj prvega obravnava kot brezpredmetnega. V tem drugem sporočilu ni več navedbe o nedopustnosti zaslišanja Janše, njegov odvetnik pa v njem piše, da Janša ne more priti na sodišče, ker je vabilo prejel "šele včeraj", je zapisala APA.

Matoz poleg tega v njem navaja, da je Janša ob "predhodnem dogovoru terminov" pripravljen podati izjavo prek videokonference. Poleg tega bi lahko sodnici posredovali tudi zapis z obravnave v Ljubljani, na kateri se je Janša že zagovarjal "jasno in nedvoumno", Matozovo sporočilo še povzema APA.

Sodnica Zöllnerjeva je potem, ko je prevajalec prebral obe sporočili, izjavila: "Torej gospod Janša ne pride".

APA še navaja, da je Zöllnerjeva 3. maj kot datum za zaslišanje slovenskih prič določila sredi marca, vabilo pa je bilo prek pošte v Ljubljano poslano 27. marca. Po navedbah Matoza pa je vabilo do Janše prispelo šele 25. aprila, tako da potem ni imel več časa ustrezno prilagoditi svojih obveznosti.

Matoz je za STA danes potrdil, da je sodnici poslal dva faksa z opravičilom, ni pa pojasnil, zakaj je poslal dva. Povedal je še, da je v opravičilu predlagal videokonferenco, ni pa mogel napovedati, kdaj naj bi ta potekala.

Raje prek videokonference

Poleg premiera so tudi Cekuta in zakonca Črnkovič izrazili pripravljenost na zaslišanje prek videokonference, še dodaja APA.

Prihodnja obravnava v procesu na Dunaju bo sicer konec maja ali v začetku junija, najprej pa bodo zaslišali drugoobtoženega Walterja Wolfa.

Dunajski proces proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja, je povezan s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006.

Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge.

Avstrijski lobist Hans-Wolfgang Riedl in podjetnik Walter Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji.