Minister je poudaril, da kriza, v kateri smo, ni več samo finančna kriza, ki je prišla iz Amerike, ampak je kriza prezadolženih evropskih suverenih držav. "Dokler tega ne uredimo, tudi vsi ukrepi, ki bodo sledili za rast, za delovna mesta ne bi imeli pravega učinka," je opozoril.

Po njegovih besedah varčevanje ni drastično; gre za deset, 15 odstotkov, v nekaterih primerih še manj. Pri tem minister Turk opozarja, da se preprosto moramo zavedati, da si za vsakega državljana Republike Slovenije sposojamo okrog 1200 evrov letno in da to ne more trajati v nedogled.

Glede pogajanj s sindikati javnega sektorja pa Turk pojasnjuje, da se vlada že ves čas pogaja in prihaja s predlogi. Pripravljeni so tudi na pogovore o standardih in normativih v izobraževanju. Turk je ponovil, da čaka na predlog sindikalne strani, da pove, kateri normativi so nedotakljivi in pri katerih bi lahko naredili kakšen napredek.

Odzvali so se tudi pri mestnem odboru SDS Ljubljana

Da vlada ne bo varčevala na najšibkejših, so v odzivu na nekatere izjave v zadnjih dneh zapisali tudi v mestnem odboru SDS Ljubljana. Celovit paket varčevalnih ukrepov po njihovih navedbah skupaj z ukrepi za spodbujanje gospodarstva in ukrepi na prihodkovni strani namreč predstavlja nabor ukrepov, ki bodo gospodarstvu omogočili boljše pogoje za zagon, ne da bi pri tem udarili socialno šibke.

"Vsakega prvega maja, torej na praznik delavnega ljudstva, nas o varovanju delavskih pravic opominjajo tisti, ki imajo največ in hkrati o svojem premoženju ne želijo govoriti," so še zapisali v ljubljanski SDS, kjer pri tem omenjajo prvega sindikalista, prvega borca in prvega meščana.