Matic Munc iz Svetovalnice Akcija! je danes izrazil mnenje, da bi morali fantje zaradi svojega dejanja kazensko odgovarjati. V komentarju na portalu Slo Kronika je Munc med drugim zapisal, da so "mladi gospodiči od 14. leta starosti že kazensko odgovorni, ne pa nedolžne ovčice". Ob tem navaja, da 309. člen Kazenskega zakonika RS predvideva sankcije prav za takšna dejanja.

"Kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let," je navedel Munc.

Ovadba le v primeru kaznivega dejanja

Asistent za kazensko pravo na fakulteti za varnostne vede Miha Šepec pa je za MMC RTV povedal, da bi policija mladoletnike lahko ovadila le v primeru, če bi ti storili kakšno kaznivo dejanje, česar pa v tem primeru ni bilo.

"Slovenska ustava sicer vsakomur zagotavlja pravico do svobode gibanja. Glede na to, da gre za mladoletnike, in ne za otroke mlajše od 14 let, je tudi vprašljivo, ali je policija sploh še dolžna nadaljevati z njihovim iskanjem, glede na to, da so sporočili, da je z njimi vse v redu," je povedal Šepec in dodal, da bi bil "kazenski pregon, tudi ob podani zakonski podlagi, verjetno nesmiseln in nepotreben".

"Namen kazenskega postopka zoper mladoletnike je prevzgoja teh v primeru storitve kaznivega dejanja. Glede na težo dejanja v opisanem primeru sem skeptičen, da bi se katerikoli državni tožilec dejansko odločil za kazenski pregon (tudi če bi imel za to zakonsko podlago)," je še dodal Šepec.

Preberite še: Trije najstniki že doma, center za socialno delo bo opravil pogovore

Pogrešana trojica: "Malo smo šli na dopust"

V zadnjem tednu smo mediji in javnost veliko pozornosti namenili pogrešanim mladoletnikom – Maticu Kašniku, Žanu Britovšku in Nacetu Camleku -, ki so bili več dni pogrešani. Včeraj sta se dva od pogrešanih dijakov javila svojcem, oče enega od najstnikov pa je nato odšel ponje v Trst.

"Zelo smo si oddahnili,“ je za zurnal24.si povedala mama 16-letnega Matica, Lidija Kašnik. "Verjetno, da bomo sedaj šli na Center za socialno delo, da se pomenimo," je dejala. Kakor smo že poročali, bo Center za socialno delo Slovenj Gradec vse tri najstnike s starši po praznikih povabil na razgovor, v katerem bodo skušali ugotoviti, zakaj je trojica odšla od doma.

Najstniki bodo morali razložiti, kako so prišli na morje, ali je pri tem sodelovala še kakšna druga oseba, kje vse so se potepali in zakaj se nikomur niso javili, tudi ko so videli, da jih išče vsa Slovenija. Kašnikova je za Žurnal še povedala, da so bili fantje v Trstu, kamor so, kot so povedali sami, "šli malo na dopust“.

Več kot očitno je, da so fantje vedeli, da so pogrešani, da potekajo iskalne akcije, sami pa so se ob tem zabavali. Nace Camlek je namreč na svojem facebook profilu zapisal, da je šel v tople kraje in da se je "smejal nesposobnim policajem na plaži", kakor poročajo Slovenske novice.

Kasneje je svojim prijateljem še sporočil, da če niso fuk***ni, da v javnost spravljajo takšne bedarije in da naj se brigajo zase, "ne pa da si neke zgodbe izmišljujete".