"Z vstopom v Evropsko zvezo je Slovenija postala enakovredna partnerica državam članicam. Odprle so se nam nove možnosti za razvoj in razcvet sodelovanja na vseh področjih," je dejala ministrica v svojem nagovoru in spomnila, da je Slovenija prva izmed držav, ki so v EU vstopile 1. maja 2004, prevzela predsedovanje uniji. "S slovenskim predsedovanjem v prvi polovici leta 2008 nam je bilo izkazano veliko priznanje," je dejala.

Tudi pri sprejemu evra je bila Slovenija prva izmed novih članic, je izpostavila. "Bili smo na najboljši poti, da postanemo ena od najuspešnejših evropskih držav, kar so nam mnogi tudi napovedovali. Občudovali so slovenski napredek, hiter razvoj na vseh področjih in blaginjo."

A na drugi strani je opozorila tudi na "nekaj neprijetnih lastnosti" Slovencev. "Radi se pritožujemo in negodujemo čez državo, oblastnike, delodajalce, in tudi vreme nas pogosto moti," je dejala in namignila, da so Slovenci pod vplivom "javnega mnenja, ki ga ustvarjajo določeni vplivni posamezniki in preko svojih mrež in medijev pošiljajo v javnost".

Izpostavila je, da so v sedanji finančni krizi, s katero "se je razgalila vsa beda družbe, ki na najvišje mesto postavlja materialne vrednote", varčevalni ukrepi nujni. "Odgovorni državljani, ki ne gledajo samo na svoj vrtiček, pač pa na državo kot celoto, pa vedo, da so potrebni in celo nujni," je dejala.

"Hvala Bogu, da še imamo sposobne in odgovorne ljudi, ki znajo voditi državo in podjetja pod zahtevnimi pogoji poslovanja," je še dejala in se zavzela, da mora država izboljšati pogoje poslovanja in odpraviti plačilno nedisciplino, počasno reševanje sodnih sporov in korupcijo.

Kot je poudarila, se je treba zavedati "resnosti položaja in trenutka", v katerem sta se znašli tako Slovenija kot EU. Unija pri tem "ni naša sovražnica (...) sovražniki smo si v največji meri sami", je dejala in pozvala k "združitvi moči in ukrepanju". "Vsak po svojih močeh. Vsak glede na odgovornost, ki jo ima v družbi."

"Izzivi so resni, ukrepi za zmanjševanje slovenske proračunske luknje več kot nujni. Od nas pa je odvisno, ali bomo zaupali v dobronamernost vlade, ki se je resno in odgovorno lotila neprijetnega posla ali pa bomo pritrjevali tistim, ki so voz porinili v blato, sedaj pa vtikajo palice med kolesje, ko ga je treba povleči iz blata," je še dejala Novakova v nagovoru ob obletnici vstopa Slovenije v EU.

Slovenija je članica EU postala 1. maja 2004. Tedaj so se uniji v doslej največji širitvi pridružile še Poljska, Češka, Slovaška, Litva, Latvija, Estonija, Madžarska, Malta in Ciper. S tem se je povezava razširila s 15 na 25 držav.