Danes in jutri bo sončno, v zahodnih in osrednjih krajih občasno tudi zmerno oblačno. Jutri popoldne lahko v hribovitem delu zahodne Slovenije že nastane kakšna ploha. Pihal bo južni do jugozahodni veter, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, najvišje dnevne danes od 23 do 29 stopinj Celzija, jutri bo kakšno stopinjo hladneje. Meteorologi pa za torek in sredo dopoldne sicer napovedujejo jasno vreme, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami.

April postregel z vročinskimi rekordi in tropskimi nočmi

V Avstriji in Nemčiji so v soboto namerili aprilski vročinski rekord s temperaturami, ki so presegle 30 stopinj Celzija, v Švici pa so vremenoslovci v noči na danes zabeležili prvo tropsko noč leta, saj se živo srebro ponoči v številnih krajih ni spustilo pod 20 stopinj Celzija. O rekordnih temperaturah poročajo danes tudi iz Moskve.

V avstrijskem kraju Waindhofen an der Ybbs so v soboto namerili 32 stopinj Celzija, kar je najvišja zabeležena aprilska temperatura, odkar v Avstriji beležijo temperature. Rekordno visoke temperature so sicer zabeležili tudi v Salzburgu (31,5 stopinje) in nemškemu Münchnu (32,2 stopinje).

Veter v Švici odkrival strehe in podiral drevesa

"Krivec" za visoke temperature naj bi bil južni veter iz Sahare, ki je dosegel osrednjo Evropo. Ta je sicer poleg vročine povzročil nekaj gmotne škode; v švicarskem kantonu Uri je odkrival strehe, v kantonu Wallis pa zanetil dva gozdna požara, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Veter je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA podiral drevesa in električno napeljavo na francoski strani predora Montblanc, ki so ga morali zaradi tega zapreti. Slabo vreme namreč onemogoča, da bi lahko začeli s čistilno akcijo. 11,6 kilometra dolgi predor naj bi na francoski strani ostal zaprt nekaj ur, zato voznikom svetujejo, da na poti proti Italiji uberejo alternative ceste.

V Moskvi spet rekordno

O neobičajno visokih temperaturah danes poročajo tudi iz ruske prestolnice. V Moskvi so danes namerili 28,6 stopinje Celzija, kar je največ, odkar so pred 130 letih začeli beležiti temperature ozračja. Pred tem se je z rekordnimi 28 stopinjami Celzija v Moskvi ponašal 24. april leta 1950, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še: V Sloveniji in drugod po Evropi prava poletna vročina