Gorenak je uvodoma poudaril, da je zdaj temeljno vprašanje, ali bomo ostali samostojni. Zato je varčevanje nujno, je pojasnil.

Kot je dejal, je pogodbo s policijskima sindikatoma sicer sprva nameraval prekiniti septembra, ko bi se pogodba iztekla. Ko pa je videl, kaj vse dopušča, se je odločil za takojšnjo prekinitev. "Takšno razkošje sem dolžan prekiniti," je dejal. "Dovolil pa bom klasično sindikalno delo," je pojasnil.

Gregorc je opozoril, da pogodba pravno-formalno ni odpovedana, saj jo je prekinila le ena stran. "Sprožili bomo ustrezne postopke na sodišču," je napovedal.

Vprašljiva trenutek in način?

Predsednica parlamentarnega odbora za notranjo politiko Maša Kociper (Pozitivna Slovenija) pa je opozorila, da je vprašljivo to, da je bila pogodba odpovedana med stavko. "Vprašljiva sta trenutek in način," je dejala.

Gregorc poudarja, da policisti v času stavke v vsem ravnajo tako, kot določa zakonodaja o stavki. Opozoril je, da ne stavkajo za višje plače, temveč da ohranijo "tisto majhno plačo, ki jo imamo". "Vztrajali bomo do konca," je dejal.

Minister Gorenak je generalnemu direktorju policije Janku Goršku 23. aprila naročil, naj enostransko prekine pogodbe sindikatoma policistov. Kot vzrok za to je navedel razkošje teh pogodb, ne pa aktualno stavko in referendum.