Šarhov pohod od Treh kraljev nad Slovensko Bistrico do prizorišča poslednjih bojev Pohorskega bataljona na Osankarici in nazaj vsako leto poteka v sklopu Festivala miru, namenjenega obeležitvi dneva upora proti okupatorju. Glavna organizatorja sta Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo 91 in Radio Maribor.

Letošnjega pohoda se je po besedah člana organizacijskega odbora Boža Juharta Jakca udeležilo več kot 3000 ljudi. Udeležba iz leta v leto narašča, pridružujejo se jim pohodniki iz drugih delov Slovenije, pa tudi tujine. Med drugimi sta letos prišli delegaciji vojnih veteranov iz Dubrovnika in Pulja.

Prireditev z velikim simboličnim pomenom

Po besedah predsednika republike ima prireditev velik simbolični pomen, saj med drugim kaže, da so Slovenci v kritičnih trenutkih znali stopiti skupaj in nastopiti domoljubno. Prav tako je to po njegovih besedah dobra priložnost, da se spomnimo, da mir ni nekaj samoumevnega, ampak se je zanj treba truditi.

"Mir ni le odsotnost vojne. Mir je tudi sposobnost sporazumevanja, sposobnost skupnega reševanja problemov in sposobnost, da ohranimo socialno kohezivnost, tisto, zaradi česar lahko še vedno govorimo, da v Sloveniji sicer so nastale razlike v premoženju med ljudmi, a da te razlike niso pretirane in da je prav, da naredimo vse, da se te razlike ne bodo nerazumno in nezdravo povečevale," je dejal v govoru na zaključni prireditvi na Treh kraljih na Pohorju.

Nujno je iskati ravnotežje

V aktualnih pogovorih o reševanju krize je tako po njegovih besedah treba iskati rešitve, ki bodo prinesle "pravično porazdelitev bremen". "Nujno je iskati ravnotežje med tem, da bomo imeli zadostno raven varčevanja in tudi potrebnega odrekanja, a hkrati tudi zadostno mero upanja in zaupanja v naš razvoj. To ravnotežje lahko dosežemo samo z dogovarjanjem in odgovornimi, resnimi, spoštljivimi in konstruktivnimi pogovori," je dejal. "Le to nas bo peljalo naprej."

Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju in je štela okoli 90 borcev. Na Osankarici si je uredila zimski tabor, ki pa so ga kmalu odkrile nemške sile. V zadnjem boju 8. januarja je umrlo 69 borcev tega bataljona, med njimi tudi pohorski kmet Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi, po katerem so vsakoletni pohod tudi poimenovali.

Preberite še: Minister Hojs v Žireh poudaril vrednote domoljubja, pripadnosti Sloveniji in Slovenske vojske