"Normativi v naših šolah in vrtcih so primerljivi z evropskimi. Ko nam skušajo pokazati, kako posebni smo, kako visok standard imamo, je to preprosto skregano z dejstvi," pravi Gaber. Kot dodaja, je enako z vlaganji v izobraževanje: "V časih, ko so v Sloveniji na oblasti desničarji, so zelo povprečna."

"Poniževati ljudi, ki delajo z vašim otrokom, je največja napaka"

Po njegovem mnenju se zdi tako logično, da se vrtci in šole upirajo posegu v doseženo, še posebno, ker jim hkrati posegajo še v plače in povečujejo število ur pouka v šolskem letu. "Razžaliti, poniževati ljudi, ki delajo z vašim otrokom v vrtcu, šoli, to je največja napaka," je prepričan.

Gaber je spomnil tudi na dogajanje v prejšnjem mandatu. "Ko se je prejšnja opozicija trudila, da bi reforme padle, si je na ta način zaprla simbolno polje, ki ga je treba urediti. Tudi v javnem sektorju bo nekatere stvari očitno treba po malo vzeti, vendar ne s takšnim pristopom," meni Gaber.

Po njegovih besedah verjetno ne bo šlo brez spreminjanja DDV in brez pokojninske reforme. Bremena si porazdelimo od mlajših do starejših, med sektorji, namesto da se prepiramo, je dejal nekdanji minister.

"To ni družba, ki ima prihodnost, ki bi si jo želeli"

Na vprašanje, kakšna je družba, ki reže v šolstvu, znanosti in raziskovalni dejavnosti, je odgovoril, da to "ni družba, ki ima prihodnost, ki bi si jo želeli". "Še huje pa je, ker se ni mogoče znebiti občutka, da nekomu znanost, visoko šolstvo, šolstvo in tudi kultura ne pomenijo kaj dosti," je dodal.

Glede prizadevanj za krepitev zasebnega šolstva pa je dejal, da sedanji oblasti laična šola ne ustreza. "Tista, v kateri ne moreš širiti svojega političnega in religioznega prepričanja, še posebej ne," je dejal.

Kot je glede varčevalnih ukrepov sicer prepričan Gaber, se obnašamo po načelu, "dokler se nas ne dotakne, je vse v redu". "Tako se bomo nekega dne tudi sami znašli na robu, zlomljeni. Za zdaj obljubljajo, da bodo zlomili šolstvo. Ne bodimo naivni. To ni zadnje področje," je še dejal Gaber.