V OZS je članstvo sedaj obvezno, koalicijska pogodba pa predvideva, da bo članstvo v zbornicah v prihodnje prostovoljno, razen če se člani posamezne zbornice z referendumom izrečejo za obvezno članstvo. V obrtni zbornici so zato v sredo izvedli referendum.

Za dosedanjo obliko 30,7 odstotka volilnih udeležencev

Referendumsko vprašanje se je glasilo: Ali ste za to, da v OZS in območnih zbornicah še naprej ostane z zakonom obvezno članstvo? Referenduma, ki je potekal na 62 območnih obrtno-podjetniških zbornicah, se je udeležilo 9320 od skupno 51.318 članov. Za dosedanjo obliko se je po neuradnih podatkih odločilo 30,7 odstotka volilnih udeležencev, so danes sporočili iz OZS.

Takšen rezultat je po njihovem mnenju tudi posledica nerealiziranih zahtev, ki so se kopičile dolga leta. "Žal člani pri odločanju na posvetovalnem referendumu niso upoštevali, da je sedanje vodstvo obrtno-podjetniškega zborničnega sistema z racionalizacijo poslovanja in večjim sodelovanjem s socialnimi partnerji ter vlado začelo postavljati zahteve slovenske obrti in podjetništva na svoje mesto," so prepričani v OZS.

Člani zbornice so po njihovem mnenju spregledali ugodne zakonske rešitve, ki so v času finančne in gospodarske krize vsaj delno omogočale normalno poslovanje obrtnikov. "Očitno je, da so ti rezultati zadovoljili le tretjino volilnih udeležencev," so zapisali v OZS.

Za državo zelo pomembno, da ima v malem gospodarstvu kompetentnega sogovornika

Ob tem so poudarili, da je kljub rezultatu posvetovalnega referenduma za državo zelo pomembno, da ima v malem gospodarstvu kompetentnega sogovornika, saj obrtno-podjetniški zbornični sistem zastopa interese celotnega slovenskega obrtništva in malega podjetništva.

Tisti, ki so na referendumu glasovali proti obveznemu plačevanju članarine, se tega po mnenju OZS ne zavedajo. "So pa zaradi svoje odločitve prevzeli nase izredno veliko odgovornost. S svojim nepoznavanjem in nezainteresiranostjo do koriščenja vseh ugodnosti, ki jih nudi obrtno-podjetniški zbornični sistem, bodo morda lahko omogočili razbijanje stanovske organizacije, ki so jo v zadnjih 45 letih gradili njihovi kolegi - slovenski obrtniki in mali podjetniki," so poudarili.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) rezultat tega referenduma razumejo "kot priložnost in potrditev potrebe po ustreznejši zakonski opredelitvi področja obrti v Sloveniji". "GZS ocenjuje, da slovenska obrt potrebuje stanovsko organizacijo, ki pa ne bi smela imeti ambicij, da bo zastopala celotno malo gospodarstvo, saj je med interesi obrtnikov in podjetnikov velikokrat tako veliko nasprotje, kot je med povprečno velikim slovenskim podjetjem in veliko multinacionalko," so opozorili.

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) položaja in načina ureditve v drugih zbornicah ne komentirajo, glede na sedanje izkušnje pa pravijo, da ima lahko reprezentativno vlogo in javno pravni status samo zbornica z obveznim članstvom. Če bi obvezno članstvo v KGZS ukinili, bi to pomenilo ukinitev zbornice in njene pozitivne vloge.

Obvezno članstvo namreč omogoča zastopanje različnih interesov ne glede na velikost in panogo, iz katere prihajajo člani. Brez obveznega članstva bi država izgubila reprezentativnega partnerja, kar bi škodovalo tako javnemu interesu kot vsem, ki so povezani s kmetijstvom in podeželjem, še pravijo v KGZS.

OZS bo uradne rezultate posvetovalnega referenduma javnosti sporočila po končanem pritožbenem roku, predvidoma sredi maja.