Kakšni bodo dodatni ukrepi, ki jih bodo ob stavki izvajali policisti, v SPS ne želijo razkriti, navajajo pa, da bodo policisti pravočasno dobili navodila, kako se bo ta stavka izvajala naprej. Ob tem poudarjajo, da bodo vsi ukrepi zakoniti, strokovni in temeljiti, ter dodajajo, da bodo lahko posledice zaradi njihovega strokovnega, zakonitega in temeljitega dela nastale že prihajajočih prazničnih dneh.

Predsednik SPS Zoran Petrovič je sicer že med samo sejo stavkovnega odbora za STA povedal, da je imel stavkovni odbor SPS na mizi tudi zadnji pisni predlog vlade, ki ga je sindikatom poslala v torek, in vsebuje 18 točk posegov v plače in druge prejemke v javnem sektorju. "Pri pregledu smo ugotovili, da se z osmimi točkami strinjamo, s petimi se pogojno strinjamo, nikakor pa se ne strinjamo z za nas ključnimi točkami, ki se dotikajo nižanja plač, izplačila regresa in nižanja kritja stroškov prevoza na in z dela," je povedal.

Glede plač Petrovič poudarja, da je treba, ko gre za policiste, najprej odpraviti plačna nesorazmerja, šele potem se lahko pogovarjajo naprej, a "tu manevrskega prostora praktično nimamo". Pri regresu bi se bili pripravljeni pogovarjati, "če bi bila na drugi strani pripravljenost na resen socialni dialog", pripravljeni pa bi bili popustiti tudi pri kritju stroškov na in z dela, "vendar le, če bi bilo kritje še vedno kolikor toliko spodobno".

Po Petrovičevih informacijah regres policistom ne bo izplačan z aprilsko plačo, kar po njegovih besedah pomeni, da vlada ne spoštuje podpisanih dogovorov. Ob tem je opozoril, da imajo nekateri sindikati to, da mora biti regres izplačan z aprilsko plačo, torej maja, zapisano v panožnih kolektivnih pogodbah. "To pomeni, da imajo državo, če regresa ne bo izplačala pravočasno, pravico tožiti, in to tožbo bodo dobili," je dejal.

Sicer pa policisti še naprej vztrajajo, da se z vlado pogajajo ločeno od drugih sindikatov.