Minister za delo, ki vodi tudi vladno pogajalsko skupino o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja, je med ukrepi, ki jih bo vlada omehčala, omenil tiste na socialnem in družinskem področju. Kar pa bo morala po njegovih besedah nadoknaditi drugje, pri čemer bo javni sektor še dodatno izpostavljen.

Vizjak zato meni, da bo treba tudi to upoštevati v tednu dni pogajanj in da se lahko tudi sindikati prilagodijo scenariju, ki lahko sledi. Upanje obstaja, je ocenil minister in napovedal, da bodo intenzivno nadaljevali s pogajanji na vseh ravneh.

Vladni predstavniki so želeli na današnjem sestanku preizkusiti, koliko je na sindikalni strani še pripravljenosti za iskanje rešitev in ali so se že odločili, da bodo zaostrili zadeve. Z nekaterimi sindikati je vladna stran po Vizjakovem mnenju relativno bližje kot z drugimi. "Ura resnice oz. ura, ko bomo presekali zadevo, je zelo blizu," je opozoril.

Janković je svojo priložnost zapravil

Glede ponudbe predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, da posreduje v sporu kot mediator, je Vizjak dejal, da je imel Janković priložnost sestaviti vlado. Lahko bi bil mediator, vendar je to priložnost po Vizjakovih besedah zapravil. Takih poskusov, kot so razprave "njegovih poslancev", ki so izjemno destruktivne, pa v tem primeru ne potrebujejo, je dodal.

Sestanka, ki ga je sklical Janša, so se poleg nekaterih ministrov udeležili vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj, vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič, predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin, predsednik Pergama Janez Posedi ter sekretar Sindikata carinikov Slovenije in nekdanji vodja ene izmed pogajalskih skupin javnega sektorja Dušan Miščevič.

Vlada bo rezala pri plačah, šolstvu in raziskovalni dejavnosti

Štrukelj je po srečanju povzel, da bo vlada v primeru referenduma popuščala tam, kjer ji bodo ankete kazale, da ne more uspeti, torej pri tistih ukrepih, ki imajo veliko nasprotovanje državljanov. V tem primeru pa bo po Štrukljevih besedah vlada dodatno zaostrovala pri plačah javnih uslužbencev in verjetno tudi pri jemanju šolstvu in raziskovalni dejavnosti.

Kljub temu je Štrukelj poskusil prepričati vladno stran, da bi si vzeli nekaj mesecev časa za dogovor, kajti od tega konflikta, ki se stopnjuje, ne bo imel nihče nič. "Dvomim, da se da javnim uslužbencev pobrati 30 odstotkov, če bi se ta logika izpeljala do konca, in dobesedno onemogočiti šolstvo, vključno z univerzo in raziskovanjem. To se mi ne zdi najmodrejši način delovanja," je bil kritičen Štrukelj. Kljub vladnim opozorilom za javne uslužbence in področje šolstva je zagotovil, da so še vedno pripravljeni iskati rešitve.

Do rešitev na drug način

Ščernjavič je po srečanju dejal, da so zelo odprto izmenjali stališča. Kot je povedal, vidi možnosti še na prihodkovni strani proračuna, kjer bi morala vlada sprejeti intenzivne ukrepe, tako pa bi se zmanjšal pritisk na plače in druge prejemke javnih uslužbencev. Vlada je sindikalni strani po njegovih besedah zagotovila, da se bo v četrtek opredelila do njihovega zadnjega pogajalskega predloga glede plač, nato pa sledijo pogajanja.

Po Kuštrinovih besedah so na sestanku vsi predstavili svoje videnje izhoda iz krize. Pojasnil je, da je poleg Fidesa med sindikati, ki ne stavkajo, še šest sindikatov. "Ne rečem, da se krize bolj zavedamo kot drugi. Verjetno vidimo rešitev na drugačen način," je ocenil in dodal, da se tudi nestavkajoči sindikati javnega sektorja pogajajo z vlado o varčevalnih ukrepih. V razgovorih s kolegi in predstavniki drugih sindikatov je Kuštrin zaznal veliko skrb za usodo države in posledično za usodo vsakega posameznega zaposlenega.