Predstavniki visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti v stavkovnem odboru SVIZ so posebej izpostavili, da nerazumni finančni posegi, ki jih predvideva rebalans proračuna, ogrožajo osnovno delovanje visokega šolstva in javnih raziskovalnih inštitutov.

"Drugi člani so opozorili, da tehnično osebje (čistilci, hišniki, kuharji, računovodje, tajniki) ne bo moglo niti zmoglo sprejeti še dodatnega zniževanja plač," so zapisali v sporočilu za javnost. Pogajalcem sindikata je stavkovni odbor podelil mandat, ki jim omogoča manevrski prostor pri vprašanju posegov v plače, katerih zniževanja morajo biti progresivna, torej večja znižanja pri višjih plačah in manjša ali ničelna pri nižjih plačah. Prav tako je pogajalce obvezal, da ne smejo popustiti pri standardih in normativih, ki bi zniževali kakovost javnih vrtcev in šol.

Turkov tvit, ki je zmotil sindikate:

"Resnost in odgovornost vladne strani na pogajanjih sicer odlično ilustrira ravnanje pristojnega ministra Žige Turka, ki je včerajšnji vladni predlog, da se normativ otrok v razredu vrne s predlaganih 30 na 28, danes zjutraj kar prek tvita umaknil, še preden se je sindikalna stran do njega lahko formalno opredelila," so zgroženi v SVIZu. Zapisali so še, da so vajeni, da minister Turk javnost obvešča prek svojega bloga in pri tem pozabi na formalne in zakonsko določene postopke usklajevanj s socialnimi partnerji, "a takšen bizaren način socialnega dialoga, kot ga tokrat prakticira minister Turk, je SVIZ doživel prvič," so zaključili.