Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta pred časom razkrili, da nameravata do konca aprila unovčiti opcijsko pogodbo, s katero bosta svoj nekaj več kot 25-odstotni delež Splošne plovbe prodala večinskemu lastniku, nemškemu ladjarju Döhleju.

Kot so na današnji skupni seji treh odborov pojasnjevali predstavniki Kada in Soda, je ta odločitev posledica dejstva, da je premoženje obeh institucij namensko in da sta družbi dolžni izpolnjevati svoje naloge. Pri Kadu izpostavljajo, da morajo tudi z odprodajo nelikvidnih naložb zagotoviti sredstva za pokojninsko blagajno, ki so določena z zakonom in znašajo 50 milijonov evrov letno.

Direktor Sod Tomaž Kuntarič pa je izpostavil izpad prihodkov iz naslova odprodaje naložb v času priprave strategije upravljanja z državnimi naložbami. Zaradi izpada teh prihodkov se je moral Sod leta 2009 zadolžiti za 180 milijonov, leta 2010 pa še za 300 milijonov evrov.

Posojila bo moral začeti vračati junija letos, ker pa prodaj v vsem tem času ni bilo, mora Sod posojila reprogramirati. To mora storiti vsaj do maja, z odprodajo deleža v Splošni plovbi pa si družba želi popraviti "krvno sliko" pred reprogramom.

Spomnil je še, da sta Sod in Kad poslovna deleža v Splošni plovbi v prodajo ponudila že januarja letos z javnim zbiranjem ponudb, a do izteka roka nista prejela nobene ponudbe, izvedena je bila tudi cebnitev, postopek pa je izveden v skladu s priporočili Računskega sodišča. Postopek prodaje je "javen, transparenten in zakonit", je poudaril Kuntarič.

Poslanci Pozitivne Slovenije, ki so sejo odborov tudi predlagali, so na drugi strani poudarjali, da kontrolni delež v Splošni plovbi predstavlja strateško naložbo države ter da bi njegova odprodaja ogrozili status Slovenije kot pomorske države.

Dekanja Fakultete za pomorstvo in promet v Portorožu Elen Tvrdy in ravnatelj Pomorskega in tehničnega izobraževalnega centra Portorož Marjan Tončič pa sta na izpostavila pomen Splošne plovbe za sam proces izobraževanja kadrov na področju pomorstva ter njen pomen kot zaposlovalca omenjenih kadrov.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač je sicer spomnil, da "govorimo o enem konkretnem poslu, pogodbi, ne o strateških vidikih in usmeritvi države". Dodal pa je, da odločitev v tem primeru vsekakor ne bo enostavna.

Poslanec Pozitivne slovenije Gašpar Gašpar Mišič je bil mnenja, naj se s prodajo državnega deleža v Splošni plovbi počaka. "Danes se moramo dvigniti nad računovodski vidik," je pozval. Poslanka Pozitivne Slovenije Renata Brunskole pa je poudarila, da stranko skrbi usoda pomorstva in 200 delovnih mest.

Odbori med svojimi sklepi kljub temu niso podprli predloga sklepa Pozitivne Slovenije, s katerim bi vlado pozvali, da stori vse, kar je v njeni moči, da se prepreči prodaja kontronega deleža v Splošni plovbi in na ta način Slovenija ohrani svojo promrsko tradicijo in ohrani interese Slovenije kot pomorske države.

So pa Agencijo RS za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN), Kad in Sod pozvali, naj preučijo vse vidike prodaje Splošne plovbe in pred končno odločitvijo o kateri koli nameri glede prodaje seznanijo DZ. Vladi so priporočili še, da čim prej seznani DZ s strategijo upravljanja kapitalskih naložb države.