V sindikatih opozarjajo, da minister ni pogodbena stranka, ampak je to generalni direktor policije. Odpoved pogodbe ministrstva oz. policije s policijskima sindikatoma pa so po Petrovičevih besedah že odstopili pravnemu zastopniku, ki bo preučil korektnost akta in predlagal uporabo posameznih pravnih sredstev.

Zagotovil je, da so se sindikati ne glede na to pripravljeni pogovarjati o racionalizaciji in zmanjšanju kvote ur, ki jo delodajalec priznava sindikalnim zaupnikom. Po Petrovičevih besedah so že pred približno dvema mesecema predlagali, da se na račun zmanjšanja kvote ur za sindikalno delo ta kvota nameni za dodatne dneve letnih dopustov bolj obremenjenim policistom.

Policijski sindikati: Gorenak manipulira z napihovanjem številk

To bi omogočila nova kolektivna pogodba za policijo, katere besedilo so pripravili v Sindikatu policistov Slovenije. Pogajanja o sklenitvi kolektivne pogodbe se še niso začela, saj se mora ministrstvo po Petrovičevih besedah najprej opredeliti do predloga. Ob tem pa je poudaril, da kolektivna pogodba ne posega v enotni plačni sistem v javnem sektorju.

Pogovori o posamičnih primerih

"Sestanek je potekal na pobudo ministra. Mi smo ga razumeli kot nadaljevanje ali pa začetek novega dialoga," je povedal Petrovič in dodal, da se niso pogovarjali o stavkovnih zahtevah in izvedbi stavke. Po Petrovičevih besedah so se pogovarjali o posamičnih primerih, ki jih je minister reševal in rešil, in o višješolskem sistemu, kar je že stalnica pogovorov na nivoju ministrstva oz. policije.

O stavkovnih zahtevah in napovedi stavke se policisti ne morejo in se tudi niso ločeno pogovarjali, je pojasnil Petrovič. Opozorili pa so na nekaj anomalij, ki so se pojavile tekom pogajanj, ki pa veljajo na sistemski ravni za vse sindikate. Odgovora na ločeno mnenje obeh policijskih sindikatov, ki so ga dali pri enotnem pogajalskem predlogu sindikatov glede plač pa po Petrovičevih besedah še niso dobili. Pričakujejo ga danes ali v sredo.

Policijski sindikati: Gorenak manipulira z napihovanjem številk

Današnji sestanek z ministrom ni prinesel nobenih sprememb glede morebitnega zaostrovanja stavke policistov. Policijski stavkovni odbor je že sprejel odločitev o izvajanju ostrejših stavkovnih ukrepov, ki jo bosta potrdila še oba stavkovna odbora. Potem pa jih bodo začeli operativno izvajati na terenu, je povedal Petrovič. Podrobneje o načinu zaostrovanja stavke ni želel govoriti, pojasnil je le, da gre za nepredvidljivost izvajanja ukrepov policistov.