V kratki razpravi pred razglasitvijo izidov je poslanka Alenka Jeraj dejala, da so v SDS z izidom zadovoljni, saj ima zakonik veliko slabih rešitev. "Tako je dana priložnost, da sprejmemo boljši družinski zakonik," je dodala.

Po oceni Mihaela Prevca (SLS) zakonik ni prinašal vzpodbud za sklepanje zakonske zveze in ustvarjanje družine s skupnimi potomci, zato so v stranki veseli, da je bil na referendumu zavrnjen.

Janez Vasle (NSi) pa izide referenduma vidi kot pomembno zavezo za ves parlament. Veseli ga, da so volivci in volivke zakonik zavrnili, "saj verjamemo, da mora država družino kot temeljno celico družbe podpirati, ne pa jo degradirati". Opozoril pa je, da je imel zakonik tudi veliko dobrih rešitev, ki bi jih bilo dobro čim prej uveljaviti.

Razglasitev izidov referenduma je bila sicer edina točka, o kateri je na današnji izredni seji odločal državni zbor.

Kot je razvidno iz poročila o izidu glasovanja, ki ga je 12. aprila sprejela Državna volilna komisija, je imelo na referendumu o družinskem zakoniku pravico glasovati 1.709.417 volivcev, to pravico pa je izkoristilo 518.207 volivcev, pri čemer je bilo veljavnih 513.180 glasovnic, neveljavnih pa 4893. Volilna udeležba je bila 30,31-odstotna.

Referendum o družinskem zakoniku je bil izveden 25. marca, zahtevalo pa ga je več kot 40.000 volivcev, ki so prispevali podpis pod pobudo Civilne iniciative za družino in pravice otrok, s katero je zahtevala referendum.