Kot so pred dnevi pojasnili v Sirarstvu Orešič, je Veterinarska fakulteta za potrebe doktorske naloge novembra leta 2010 na njihove kmetiji odvzela kri vsem 136 kozam. Kljub njihovi obljubi, da bodo o rezultatih obveščeni, so te uspeli pridobiti šele pred dobrim tednom dni.

"Izvedeli smo, da smo v času odvzema imeli okužene štiri živali, med njimi kozla, ki smo ga dobili z Biotehniške fakultete. Z njim smo parili mladice zadnjih dveh let in verjetno okužili večino njih. Ker so znaki bolezni na začetku slabo vidni, na bolezen nismo sumili, majhno količino mleka pa smo pripisovali prav vsemu, le bolezni ne. In ker je mleko naš glavni prihodek, smo utrpeli veliko gospodarsko škodo," so izpostavili Orešičevi.

Ob tem so izpostavili, da je bolezen mogoče sanirati le z uničenjem bolnih živali. "Tudi če čredo saniramo takoj, bomo imeli količino mleka, kot smo jo imeli pred boleznijo, šele leta 2016," še dodajajo Orešičevi. Ob tem opozarjajo, da je imel Vurs že leta 2005 podatke, da je z virusnim artritisom okužene 10 odstotkov drobnice v Sloveniji, vendar tega niso sporočili rejcem, katerih živali so bile ob pregledu zdrave ali katerih živali niso bile pregledane. Predpisi jim namreč nalagajo, da o pojavu okužbe obvestijo le rejce, za katere se je na testranju izkazalo, da imajo okužene živali.

Na Vursu pa so danes pojasnili, da se bolezen ne prenaša na ljudi in da jo uvrščajo med t.i. gospodarske bolezni ter da so ukrepi za preprečevanje vnosa teh bolezni v rejo in njihovo širjenje znani in se jih da enostavno izvajati.

Ob tem so izpostavili, da je preprečevanje vnosa teh bolezni v rejo v prvi vrsti odgovornost imetnika živali, ki z izvajanjem bioloških varnostnih ukrepov lahko prepreči vnos in širjenje teh bolezni in s tem tudi škode, ki bi jih taka bolezen lahko povzročila. Zato za zatiranje teh bolezni država in Vurs nima predvidenih sredstev.

Leta 2005 je Vurs opravil monitoring pri ovcah in virusni artritis koz, v katerega so bila zajeta vsa registrirana gospodarstva z drobnico. Preiskali so 29.301 vzorec, od tega je bilo serološko pozitivnih na obe bolezni 1325 vzorcev (4,5 odstotka). Veterinarji so na gospodarstvih z pozitivnimi serološkimi reaktorji opravili pregled reje in obvestili imetnika živali o rezultatih preiskav. O pregledu reje so izpolnili tudi obrazec in lastnikom svetovali ukrepe za zatiranje bolezni.

Po podatkih Sirarstva Orešič pa so nekatere črede v Sloveniji okužene tudi do 80-odstotno. Vurs pa pozivajo, da nemudoma začne z usposabljanjem uradnih veterinarjev za delo v mlečnih obratih na kmetijah in zaščiti potrošnike s kontrolo zdravstvene ustreznosti proizvodov na prodajnih mestih.

Vurs in kmetijsko ministrstvo med drugim pozivajo, da ugotovi stanje glede virusnega artritisa v Sloveniji, omogoči rejcem sanacijo čred iz javnih sredstev ter podeli statuse "čreda, prosta bolezni" tako, kot so naredile druge države v Evropi, in to iz proračunskih sredstev.