Zadnji predlog vlade je 10-odstotno nižanje plač

Državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič je po pogajanjih pojasnil, da je vlada sindikatom danes podrobneje predstavila svoj zadnji približevalni predlog, ki predvideva 10-odstotno znižanje plač in hkratno odpravo plačnih nesorazmerij. Poudaril je, da je ta predlog bistveno izboljšan glede na prvotni predlog, zapisan v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, in da je vlada nekako stisnjena v kot.

Po Živkovičevih besedah so upali, da se bo sindikalna stran danes odzvala razumno in to uvidela. Vladna stran je tako pričakovala, da bodo sindikati sprejeli njen zadnji predlog, v nasprotnem primeru bo v DZ obravnavan prvotni predlog, sprejet na vladi, ki predvideva 10-odstotno znižanje plač v javnem sektorju in hkratno odpravo tretje četrtine plačnih nesorazmerij.

Sindikati pristajajo na sedemodstotno znižanje plač

Sindikati pristajajo na sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin plačnih nesorazmerij, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pa pogoj, da se umaknejo standardi in normativi v šolstvu. Vlada pa predlaga odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij in 10-odstotno znižanje plač, pri regresu pa 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres javnih uslužbencev. Že od vsega začetka pa je vlada pripravljena tudi na odmrznitev napredovanj v letu 2013.

S sindikalnim predlogom bi pri plačah na letni ravni prihranili okoli 80 milijonov evrov, z vladnim pa okoli 200 milijonov evrov, kažejo izračuni vlade. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, ki se je le za kratek čas oglasil na pogajanjih, je pojasnil, da je sindikalni predlog za vlado nesprejemljiv.

Pličanič: Vlada je povsod popustila

Minister Senko Pličanič pa je danes tekom pogajanj pojasnil, da je enotni predlog koordinacije stavkovnih odborov za vlado nesprejemljiv. Po ministrovih besedah je vlada od začetka pogajanj na vseh za sindikate ključnih točkah popustila, pri plačah, pri odpravi plačnih nesorazmerij in pri regresu. "Pripravljeni smo skleniti kompromis tudi pri ostalih ukrepih, ki se nanašajo na zaposlene v javnem sektorju, sindikati pa trmasto vztrajajo pri svojem," je pojasnil Pličanič.

Zadnji sindikalni predlog je tudi njihov edini do zdaj, je dejal minister in dodal, da so ga vezali tudi na ukrepe, ki se ne nanašajo neposredno na njih. To so po njegovih besedah ukrepi, povezani s socialnimi pravicami in z normativi v šolstvu, o čemer pa se bodo pogajali v drugih pogajalskih podskupinah.

"Vlada je šla do minimuma, pod ta minimum ne more iti," je poudaril. Po Pličaničevih besedah je to odprava obeh četrtin plačnih nesorazmerij in 10-odstotno znižanje plač, pri regresu pa 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres javnih uslužbencev. Vlada pa je pripravljena tudi na odmrznitev napredovanj v letu 2013, kar je bil dodaten pogoj sindikatov.

"Vlada nižje s svojimi pogajalskimi predlogi ne more in skrajni čas je, da sindikati javnega sektorja sprevidijo, da moramo tudi zaposleni v javnem sektorju deliti usodo vseh zaposlenih v državi," je bil odločen minister. Glede zahtev policistov pa je Pličanič povedal, da policijski sindikati zelo pretiravajo in da so njihove zahteve popolnoma neutemeljene.

Štrukelj dvomi v zainteresiranost vlade

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je po pogajanjih podvomil v zainteresiranost vlade za sklenitev kompromisa s sindikati. "Ministri pridejo toliko, da zajamejo zrak, vržejo dvakrat oči naokrog po dvorani in odidejo. Tega ne razumem kot neko voljo in pripravljenost, da bi se resno pogajali," je bil kritičen Štrukelj.

Štrukelj je opozoril, da se čas izteka, saj je čas za vlaganje dopolnil še do 4. maja, 7. maja pa se začne izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali o predlogu rebalansa letošnjega proračuna in predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ. Zato je volja, ki jo vlada kaže na teh pogajanjih, ko sindikati stavkajo, presenetljivo majhna oziroma enaka nič.

Recesijo občuti 77 odstotkov ljudi: Najprej se odpovedo obleki in dopustu

''Ravnanje vlade vedno bolj nenavadno''

Štrukelj je pred pogajanji ponovil, da je v njihovem pisnem predlogu nekaj "bizarnega", saj ga je vsebinsko vlada zavrnila že na torkovih pogajanjih. "Zato je možno zgolj eno, da bo vlada spremenila svoje stališče do tega predloga, sicer pravega smisla, da smo pisali tisto, kar smo na pogajanjih povedali, ne vidim," je dodal.

Ravnanje vlade v teh pogajanjih je po njegovih besedah vedno bolj nenavadno, "kot bi bil njen ključni interes, da odgovornost za propadla pogajanja prenese na sindikate". Štrukelj je slišal govorice, da naj bi vlada pred sindikate danes prišla s približevalnim predlogom, kar je po njegovih besedah dobro. Napovedal je, da ga bodo skrbno preučili in ocenili, ali je za sindikate sprejemljiv. Ob tem je izrazil dvom, da bo brez vsebinskih premikov pri vladnem približevalnem predlogu prišlo do dogovora, in zatrdil, da so sindikati vedno pripravljeni na premike.

Policija po navodilu Gorenaka že začela s postopkom odpovedi pogodb

Do zaostrovanja bi lahko prišlo prej kot predvideno

Glede zaostrovanja stavke pa je Štrukelj pojasnil, da s terena dobivajo zahteve, da zaostrijo konflikt z vlado na točki javnih storitev in socialne države, tako bi do zaostrovanja stavke lahko prišlo prej, kot je sam predvideval. To pomeni, da zaostrovanje ni izključeno tudi v prihodnjih tednih, je pojasnil vodja koordinacije. Po njegovem mnenju je to odvisno od ravnanja vlade, saj "samo vlada nosi odgovornost za konflikt".

Ob tem je opozoril na mnenje fiskalnega sveta, ki je v petek po njegovih besedah predlagal identično stališče, kot ga je imela sindikalna pogajalska skupina. In sicer, da se do konca leta podaljša interventni zakon, da se plače javnih uslužbencev zamrznejo in da si "v tem času vzamemo čas, da bomo ravnali razumno", je pojasnil Štrukelj. Vlada po njegovih besedah z nerazumnimi predlogi vodi državo v konflikt.