"Državni organi zaradi ustavno varovane avtonomije ne morejo omejevati ali določati organiziranosti občinskih uprav. Vladne odločitve v tem primeru veljajo za občine kot priporočilo," so razložili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo ter dodali, da je morebitno zmanjšanje števila zaposlenih na lokalni ravni mogoče pričakovati ob uveljavitvi napovedanih vladnih ukrepov o uravnoteženju javnih financ. Ti bi omejili zaposlovanje v šolah, vrtcih in drugih institucijah ter tudi zavodih, katerih ustanoviteljice so občine, a ne v občinskih upravah.

"Števila zaposlenih na občinski upravi država ne more omejiti, vendar morajo občine za zaposlene zagotoviti denar iz lastnega proračuna, zato si bodo meje postavile same," pa je dejala Irena Bačlija s fakultete za družbene vede in dodala, da je takšna ureditev smiselna, saj le občine vedo, koliko ljudi potrebujejo za opravljanje svojih nalog.

Zaposlovanje v občinskih upravah je tako bolj ali manj v rokah vodstva lokalne skupnosti. Edina varovalka pri zaposlovanju je kadrovski načrt, ki je sestavni del proračuna in ga mora potrditi občinski svet. Skupno število zaposlenih na slovenskih občinah sicer od leta 2007 narašča, v petih letih se je s 4277 povečalo na 4627. Pri tem je seveda treba dodati, da se je v letu 2007 število občin s 193 povečalo na 200, od lani pa jih imamo že 212.

"Težko je reči, ali gre pri tem za realno povečanje kadrovskih potreb občin ali ne. Načeloma bi morale imeti lokalne skupnosti za povečanje števila zaposlenih razloge. Če pa gre za nepotizem ali korupcijo, pa je to seveda zloraba ureditve," še zaključuje Bačlija.