Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je v petek na seji Ekonomsko-socialnega sveta zagotovil, da bo vladna stran pripravila alternativne rešitve za nekatere ukrepe iz predlaganega zakona za uravnoteženje javnih financ v delu, ki se nanašajo na socialno področje.

"Ko te spremembe dobimo, bomo videli, ali se lahko pogovarjamo o njih," je za STA dejal sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Milan Utroša.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je na seji ESS opozoril na nesprejemljivost nekaterih varčevalnih ukrepov. Med drugim po njegovih besedah nasprotujejo predlagani meji za letni dodatek upokojencev, ki je 622 evrov.

"Ta meja je slabo postavljena. Ukrep bo prizadel veliko večino upokojencev, ki jim letni dodatek pomeni sredstva, s katerimi si lahko pomagajo. Dvignite to mejo," je pozval.

V zvezi nadalje nasprotujejo znižanju otroškega dodatka v 5. in 6. razredu dohodkovne lestvice, ukinitvi brezplačnega vrtca za drugega in vse nadaljnje otroke ter znižanju nadomestila za varstvo in nego otroka.

Ne strinjajo se niti s predlogom za uvedbo šolnine za drugo bolonjsko stopnjo. "Privilegirani bodo tisti, ki bodo lahko plačali," je opozoril Semolič.

V svobodnih sindikatih nasprotujejo tudi poseganju v pravice brezposelnih. "Ne sprejemamo trditve, da imajo brezposelni prevelika nadomestila. Večina jih ne najde takoj dela," opozarjajo. Predlagajo, da bi to vprašanje celovito uredili v zakonu o delovnih razmerjih in v socialnem sporazumu.

Prav tako so proti predlagani zamrznitvi minimalnega dohodka in transferjev posameznikom in gospodinjstvom. "Prizadeli bi najbolj ranljive ljudi," je dejal Semolič.

Prav tako ne bodo pristali na predlog za ukinitev 2. januarja in 2. maja kot dela prostih dneh. "Nihče od delavcev zaradi tega ne bi več zaslužil," so prepričani v svobodnih sindikatih.

Predlaganim varčevalnim ukrepom so se sindikati javnega sektorja sicer uprli s stavko, ki se je je v sredo udeležilo okoli 100.000 javnih uslužbencev. Poleg umika predlaganih ukrepov na področju sociale pa sindikati zahtevajo tudi dogovor glede posegov v plače in druge prejemke javnih uslužbencev ter umik standardov in normativov v izobraževanju.

O slednjih dveh stavkovnih zahtevah so se pogajanja začela v torek. Oblikovani podskupini pa bosta delo nadaljevali tudi v prihodnjem tednu. V ponedeljek se tako sestane podskupina, ki bo iskala kompromis glede plač. Koordinacija stavkovnih odborov je namreč v četrtek vladi poslala enoten približevalni predlog, ki pa ga ne podpirajo v obeh policijskih sindikatih. V torek pa se bo sestala tudi podskupina za normative.