"Vedno več nas je na svetu, pa vendar trendi kažejo na staranje prebivalstva in pomanjkanje naravnih virov, s katerimi bomo lahko zadovoljili naše potrebe. Prišel je čas, ko se morajo vsi narodi, ne le Evropa, ukvarjati s sistemskimi spremembami, ki uvajajo ukrepe za prilagajanje novi situaciji. Brezbrižno izčrpavanje bo onemogočilo kakovostno življenje prihodnjim generacijam. Negativne posledice našega ravnanja nas vsak dan opominjajo, da tako ne moremo več nadaljevati," ob dnevu Zemlje pravi premier Janša.

Predsednik vlade se zaveda, da so smernice trajnostnega razvoja temelj za našo prihodnost in prav zaradi tega vztraja na predlaganih ukrepih, ki so pereče teme vsakdana v Sloveniji, so navedli v njegovem kabinetu. Dodajajo, da predsednik vlade opozarja tudi na to, da moramo ceniti, kar imamo doma. Slovenija ima še neizkoriščene naravne danosti, ki v svetu postajajo luksuzna dobrina in ki so pomemben vir za razvoj gospodarstva v prihodnje.

Dan Zemlje po vsem svetu obeležujejo od leta 1970, leta 2009 pa je 22. april za mednarodni dan Zemlje razglasila Generalna skupščina ZN. Po podatkih svetovne mreže dneva Zemlje bo letos v aktivnostih sodelovala milijarda ljudi.