Po besedah Majde Potrata je novela druga priložnost za ureditev prihodkovne strani proračuna. Rešitve namreč ni samo v "drastičnem rezu v odhodkovno stran", pač pa je za boljšo družbeno sprejemljivost treba skrbeti tudi na prihodkovni strani, je pojasnila.

Novela bi po njenih besedah v letu 2012 v proračun prinesla 40 milijonov evrov, poleg tega pa bi vladi in socialnim partnerjem dala čas, da pridejo do sprejemljivega predloga, ki bi zmanjšal možnosti za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Veber pa je na današnjem pogovoru z novinarji predstavil poziv k "razumnemu organiziranju dela in sprejemanja odločitev v DZ". V SD namreč ugotavljajo, da je v dosedanjem delu parlamenta prišlo do obravnave zakonov, ki niso bili usklajeni s socialnimi partnerji.

Kot je dejal Veber, je s tem tudi DZ prevzel nase "del odgovornosti za slab socialni dialog". Eden takšnih zakonov je po njegovih besedah novela zakona o dodatnih interventnih ukrepih, zaradi katerega je bila že vložena pobuda za začetek postopka za razpis referenduma.

Vodja poslanske skupine SD je pozval tudi k boljši organizaciji dela v DZ ob skorajšnji obravnavi zakona o uravnoteženju javnih financ. Kot je opozoril, je denimo za torek napovedanih kar 10 sej delovnih teles, zaradi česar bo težko organizirati delo po poslanskih skupinah in posvetovanja s strokovnimi skupinami.

Predsednika DZ Gregorja Viranta zato v SD pozivajo, naj omogoči kakovostno pripravo na obravnavo zakona na delovnih telesih in tudi kasneje na seji državnega zbora.

Veber je komentiral tudi zahtevo za začetek referendumskega postopka o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih, ki so jo danes vložili predstavniki obeh policijskih sindikatov. Po oceni Vebra je to najslabša rešitev. "Zato želimo tudi sami konstruktivno prispevati k temu, da omogočimo boljši socialni dialog in da tudi s svojimi predlogi povemo, da je v proračun mogoče pripeljati dodatne vire," je poudaril.

Majda Potrata pa je ob tem opozorila, da je iz več rešitev v zakonu o uravnoteženju javnih financ videti, da ima "širše interese, kot samo kratkoročno urejati stanje javnih financ", o čemer bo več govora tudi na sejah delovnih teles.

Komentirala je tudi ravnanje poslanca SDS Branka Mariniča in nepovezanega poslanca Ivana Simčiča. Kot je podarila, je "znanje vrednota, dokazujemo ga pa navadno s potrdili o izobrazbi". "Vsakršno izkrivljanje in obhajanje poti, ki vodijo do dokazil o izobrazbi, žal mečejo slabo luč in nezaupanje tudi na tiste, ki imajo veljavne listine in dokumente," je poudarila.

Vodja poslanske skupine SD Veber pa je med drugim še napovedal, da bodo predsednik in poslanci SD v ponedeljek gostili vodjo poslanske skupine socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu Hannesa Swobodo.