Žgajner Tavševa ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka sprašuje glede točnosti informacij, da naj bi centre za socialno delo Trbovlje, Hrastnik in Zagorje združili oz. umestili pod okrilje centra za socialno delo Domžale.

Po njenih ocenah bi se z združevanjem centrov za socialno delo začela razgradnja delovanja teh institucij v javnem interesu. Kot je navedla poslanka, naj bi namreč ministrstvo v skladu s sklepom vlade do konca junija pripravilo program reorganizacije na področju delovanja centrov za socialno delo.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Patricia Čular pa je na današnji novinarski konferenci o izvajanju rejniške dejavnosti zagotovila, da reorganizacija centrov ne gre v smeri njihovega ukinjanja. Zavedajo se namreč, "da je kakovost delovanja centrov za socialno delo njihova prisotnost v okolju". Po njenih besedah gre za naloge, pri katerih je pomemben neposreden stik z uporabniki, zato si ne predstavlja, "da bi dejansko umikali ljudi z posameznega okolja".

Na ministrstvu za delo sicer ugotavljajo, da določene naloge centrov za socialno delo niso smiselne po številu obravnav. Cilj reorganizacije je tako specializacija centrov za socialno delo in njihova še večja učinkovitost na posameznih področjih.

Tako denimo tudi v primeru rejniške dejavnosti z novelo zakona predlagajo strokovno mobilno enoto, ki bo lahko v določenem okolju pri izvajanju rejništva pomagala denimo enkrat tedensko oz. po potrebi, je pojasnila Čularjeva.