"Pričakujemo, da bodo tisti, ki so želeli sklic te seje ESS (sindikati, op. a.) izrazili svoja pričakovanja, interese, poglede. Mi se bomo do tega opredelili. Želimo diskusijo okoli širšega nabora ukrepov, ki so v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ," je pred začetkom zasedanja socialnih partnerjev v Ljubljani novinarjem dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bodo zbližali stališča, je odgovoril: "Moramo."

"Danes gre za prvo razpravo med nami o temah, ki so bile po krivici potisnjene na obrobje," je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Po njegovih besedah gre za ukrepe, s katerimi naj bi varčevali pri tistih, ki jim gre v življenju najtežje, in bodo mnoge pripeljali v še večjo revščino. Izrazil je upanje, da bodo z vlado dosegli razumen dogovor.

Tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj od današnjega sestanka pričakuje določene odgovore, kako bodo razpravljali o vprašanjih, ki se tičejo vprašanj poseganja v socialno državo.

"Ne smete pozabiti, da so ta vprašanja del stavkovnih zahtev, zato moramo to razrešiti tudi na teh pogajanjih," je poudaril. Izid srečanja je sicer po njegovih besedah negotov, saj da je vlada v zadnjih dneh zelo nepredvidljiva in je v "nekakšnem nock downu".

Zakon bo obravnavan skupaj z rebalansom

"Se bojim, da sindikati spet ne bodo povedali nič konstruktivnega. Mislim, da nas bo ta destruktivizem poslal tja, kamor si nekateri želijo, pa mislim da si dva milijona Slovencev tega ne želi," pa je bil pred sejo ESS pesimističen generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer.

Vedenje sindikatov je označil za trmasto. Očital jim je tudi pomanjkanje konstruktivnih predlogov. Vse to po njegovem mnenju pelje gospodarstvo v napačno smer. "Se bojim, da ne bomo dosegli tistega, kar želimo," je sklenil.

S predlogom zakona, ki se mu je v sredo s splošno stavko že postavil po robu javni sektor, že od predstavitve vladnih izhodišč za varčevalne ukrepe pa sindikati omenjajo tudi možnost referenduma, naj bi zmanjšali izdatke državnega proračuna in drugih blagajn javnega financiranja.

Državni zbor bo predlog zakona obravnaval skupaj z rebalansom. Vlada predlaga, da DZ zajeten dokument obravnava po nujnem postopku.

Predlagani ukrepi se nanašajo na notranje varčevanje s spremembami organizacije in iskanjem prihrankov pri delovanju države, na prilagoditve v delovanju javnega sektorja tako pri plačah javnih uslužbencev kot stroških v zdravstvu in izobraževanju ter na zmanjšanje investicij in poseg v prejemke na trgu dela in socialne varnosti.

Z namenom, da bi povečali število opravljenih delovnih ur tako v javnem sektorju kot v gospodarstvu, 2. januar in 2. maj ne bi bila več dela prosta dneva.