Dogajanje se bo pričelo na Grajskem trgu, ki je osrednje prizorišče festivala. Tam bodo danes postavili stojnice s knjigami in oder za vrsto literarnih, glasbenih in gledaliških nastopov ter odprli Čitalnico na jasi, namenjeno predvsem otrokom.

Prav tako bodo postavili interaktivno ročno izdelano Knjigo metafor umetnice Nine Šulin, odprli razstavi oblek za knjige modnega oblikovalca Tomaža Tomljanovića ter unikatnih torbic iz odpisanih knjig likovne umetnice Polone Poklukar. Na ogled bo tudi knjiga velikanka s funkcijo otroškega igrala avtoric Metke Stergar in Miri Strnad.

Uradno odprtje bo ob 13. uri v Univerzitetni knjižnici Maribor s slavnostnim govornikom, direktorjem Javne agencije za knjigo Slavkom Preglom. Ob tej priložnosti bodo odprli razstavi najboljših metafor iz slovenske poezije po izboru obiskovalcev knjižnice ter izbranih knjižnih skulptur ameriškega umetnika Briana Dettmerja.

Slovenski dnevi knjige so se v ponedeljek začeli že v Ljubljani, mariborski del pa organizira Mladinski kulturni center (MKC) Maribor v sodelovanju z lokalnimi knjižnicami, založbami, šolami, društvi in organizacijami. Namenjeni so promociji branja, založništva in zaščiti intelektualne lastnine in avtorskih pravic.